Mainos
Mainos

Enestam: Matalapalkkatukeen panostettava kunnolla

RKP:n puheenjohtaja vaatii matalapalkkauksen kunnollista läpiviemistä tai siitä luopumista.

Matalapalkkatyön tukemiseen niin sanotulla Holmin-Vihriälän mallilla on joko panostettava kunnolla tai koko hankkeesta on luovuttava. Riittävä satsaus olisi puolen miljardin euron luokkaa, jolloin saataisiin jo vaikuttavuuttakin.

Näin katsoo kolmannen hallitusosapuolen RKP:n puheenjohtaja Jan-Erik Enestam kysymystä, josta on tullut yksi alkavien budjetti- ja tuloneuvottelujen kovimmista kävyistä järsittäväksi.

Toimittajia ympäristöministeriössä tavannut Enestam tyrmää viime aikoina esillä olleen mallin, jossa kokeiluun varattaisiin 50 miljoonaa euroa budjettirahaa ja loput otettaisiin järjestelmän sisältä korottamalla työnantajamaksuja muilta yrityksiltä.

-Sellainen malli ei johtaisi toivottuun tulokseen, hän katsoo.

Matalapalkkapaketin rahoittamisessa nostamalla työvoimakustannuksia joiltakin muilta yrityksiltä ei Enestamin mielestä ole järkeä. Se johtaisi tilanteisiin, joissa samassa yrityksessä työvoimakustannukset sekä alenisivat että nousisivat. Byrokratia paisuisi sekä yrityksessä että verohallinnossa.

Jos keskustan ajamasta Holmin-Vihriälän mallista luovutaan, on Enestamin mukaan tutkittava muita vaihtoehtoja matalapalkkatyön tueksi. RKP:lle sopisi esimerkiksi kotitalousvähennyksen jatkojalostaminen. Sillä päästäisiin vastaavanlaisiin tuloksiin, joskaan ei aivan samoilla aloilla kuin Holmin-Vihriälän mallissa, Enestam arvioi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot