Mainos
Mainos

Enestam: Suomenruotsalaiset vieraantuneet instituutioistaan

RKP:n puheenjohtaja vaatii puoluettaan toimimaan, jotta äänestäjien kiinnostus suomenruotsalaisia instituutioita kohtaan saataisiin elvytettyä. RKP pitää viikonloppuna puoluekokouksensa Porvoossa.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Jan-Erik Enestam arvioi, että puolueen kärsimä vaalitappio heijastaa laajempaa kehitystä. Kaikilla suomenruotsalaisilla instituutioilla on vaikeuksia ylläpitää toimintaansa ja vetovoimaansa, Enestam totesi tänään puoluekokouspuheessaan Porvoossa.

-Taistelemista ruotsinkielen ja ruotsinkielisten palvelujen puolesta ei pidetä enää yhtä tärkeänä kuin ennen, Enestam pohti.

Puolueessa hiipuva kiinnostus näkyy jäsenkunnan ikääntymisenä ja jäsenmäärän laskuna. Kymmenen vuotta sitten RKP:ssä oli jäseniä 50 000, nyt 30 000, ja kehitys on yhä laskeva. Enestam vaati puoluetta nyt tarttumaan toimiin, jotta suunta saataisiin käännettyä.

RKP kärsi eduskuntavaaleissa rökäletappion ja menetti kolme edustajanpaikkaa yhdestätoista. Enestam luonnehti vaalitulosta lamauttavaksi järkytykseksi, sillä vaalikampanja näytti menevän hyvin.

-Se oli yksi vaikeimmista hetkistä poliittisella urallani, sanoi Enestam vaali-illasta.

Hän arveli, että useimmat suomenruotsalaiset pitävät RKP:tä, suomenruotsalaista lehdistöä sekä instituutioita tärkeinä ja itsestäänselvinä elävälle suomenruotsalaisuudelle.

-Niin itsestäänselvinä, ettei ruotsinkielistä päivälehteä tarvitse tilata eikä RKP:tä äänestää. Mutta pelkkä sympatia ei riitä, jos haluamme säilyttää ruotsinkieliset koulut, päiväkodit ja tiedotusvälineet, muistutti Enestam.
Puheessaan Enestam otti kantaa myös Helsingin talousvaikeuksiin ja esitti, että hallitus ja kaupunki muodostaisivat työryhmän selvittämään pääkaupungin ongelmia.

-Hallituksen tulisi olla valmis kertatoimiin, jotta Helsingin peruspalvelut saadaan turvattua, sanoi Enestam.

Kunnallispolitiikko Birgitta Dahlberg antoi kitkerät kiitokset siitä, että puoluejohto "viimeinkin" kiinnostuu pääkaupungin ongelmista. Kertatoimet eivät kylläkään riitä, kun hallitus on ensi leikannut pois ne jalat, joilla Helsingin talous seisoo, valitti Dahlberg. Kansanedustaja Mikaela Nylander hämmästeli vuorostaan sisäministeri Kari Rajamäen toimintaa, kun tämä on pysäyttänyt jo viime hallituksen aikana hyväksytyt suunnitelmat perustaa Uudellemaalle kolme hätäkeskusta. Ilman kolmatta keskusta ei ruotsinkielistä palvelua pystytä turvaamaan, pelätään ruotsinkielisissä piireissä.

Puheenjohtajistoon tunkua

RKP ei ole vaihtamassa puheenjohtajaa, mutta varapuheenjohtajista vaihtuu ainakin yksi, kun Kristina Stenman luopui tehtävästään. Kaksi muuta varapuheenjohtajaa helsinkiläinen Jan D. Oker-Blom sekä espoolainen Christina Gestrin pyrkivät jatkoon.

Ehdolla oli lisäksi kaksi naisehdokasta Pohjanmaalta 27-vuotias Lotta Österberg sekä puolueen kristillisiä piirejä edustava Ann-Mari Audas-Willman. Helsingin piiristä ei odotuksista huolimatta ilmaantunut vastaehdokasta Oker-Blomille.

Henkilövalinnat tehdään huomenna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme