Mainos
Mainos

Enestam: Suomi ei voi jäädä eristyksiin

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam näyttää olevan entistä näkyvämmin sitä mieltä, että Suomen tulisi hakeutua Naton jäsenyyteen. Paasikivi-seuran vuosikokouksessa tänään Helsingissä pitämässään puheessa hän kallistui selkeästi jäsenyyden kannalle, vaikkei hän sitä vieläkään aivan suoraan sanonut.

-Olemme jo nyt varsin tiiviisti toiminnassa mukana Naton kumppanuusyhteistyön, Naton johtamien operaatioiden ja EU-Nato-kytkennän kautta. Olisiko kannaltamme parempi osallistua myös varsinaiseen päätöksentekoon, hän kysyi.

Enestamin mielestä alkamassa oleva poliittinen ja kansalaiskeskustelu Suomen mahdollisesta liittoutumisesta ja siihen liittyvät mielipidemittaukset ovat perustuneet tunneseikoille tai tosiasioihin perustumattomiin käsityksiin.

Enestam muistutti, että jo lähitulevaisuudessa on nähtävissä tilanne, jossa Venäjä on vielä nykyistäkin läheisemmässä yhteistyössä Naton kanssa ja kaikki muut Itämeren alueen valtiot Suomea ja kenties Ruotsia lukuun ottamatta kuuluvat puolustusliittoon. Hän kysyi, kuinka Suomi enää silloin perustelee poissaoloaan sellaisesta kansainvälisestä toimijasta, jossa muut valtiot tekevät turvallisuusyhteistyötä oman maanosamme vakauden ja rauhan turvaamiseksi.

-Myöskään strategiselta sijainniltaan ja kooltaan Suomen kaltainen valtio ei pysty lisäämään kansallista turvallisuuttaan eristäytymällä. Tämä ajatusmalli pitää sitäkin enemmän paikkansa, kun turvallisuustarpeita tarkastellaan uudentyyppisiä uhkia vastaan, totesi Enestam.

Enestam tähdensi, että omiin oloihinsa linnoittautumien ei ole enää kovin rakentavaa, kun euroatlanttinen turvallisuusjärjestelmä rakentuu yhteistyölle ja kun puolustusvoimiamme koskevat kansainväliset sitoumukset lisääntyvät entisestään.

-Oman ulottuvuutensa liittoutumispohdiskeluun tuovat Euroopan unionin ja Naton kasvava yhteistyö ja niiden toimintojen yhteensovittaminen sekä Suomen pyrkimys olla aktiivinen ja unionin ytimessä asioihin vaikuttava kansakunta, hän huomautti.

Enestam ennusti, että Suomen liittoutumisratkaisu noussee viimeistään vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon keskeiseksi kysymykseksi. Ajoissa aloitettu laaja-alainen ja avoin keskustelu on hänen mielestään omiaan oikaisemaan väärinkäsityksiä ja turvaamaan demokraattisen päätöksenteon liittoutumisratkaisussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme