Mainos
Mainos

Enestam uskoo asevelvollisuuden säilymiseen

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam uskoo, että yleinen asevelvollisuus ja alueellinen puolustusjärjestelmä säilyttävät tulevaisuudessakin merkityksensä Suomen sotilaallisessa puolustamisessa.

-Edes turvallisuuspoliittisten muutosten pyörteissä ei ole nähtävissä perusteltuja syitä ryhtyä muuttamaan näitä kansallisen puolustuksemme peruspilareita, Enstam sanoi avatessaan tänään 167. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin Helsingissä.

Enestam huomautti, että yleinen asevelvollisuus pitää puolustushallinnon palkkakulut kohtuullisina, minkä ansiosta Suomessa on kyetty panostamaan suhteellisen hyvin hankintoihin.

Keskustelussa Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on asevelvollisuusarmeijan asema asetettu kyseenalaiseksi. Viimeksi asian nosti keskusteluun Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara, joka ihmetteli, mihin Suomi tarvitsee nykyisensuuruista armeijaa. Soininvaaran mielestä yhteiskunnalle tulee kalliiksi, kun töihin ja opiskeluun kykenevät miehet lojuvat kasarmeilla.

Seuraavan vaalikauden haasteista Enestam mainitsi ensimmäiseksi tarpeen pysyttäytyä toimintaympäristön muutoksen vauhdissa. Enestamin mielestä se on olennaisinta Suomen kaltaisen sotilaallisesti pienen valtion turvallisuus- ja puolustuspolitiikan menestymisen kannalta. Ministeri viittasi terrori-iskuihin ja uudenlaisiin uhkatekijöihin, joiden ennaltaehkäiseminen ja torjunta vaativat entisestään tiivistyvää kansainvälistä yhteistyötä.

Enstam ei puuttunut puheessaan Naton laajentumiseen tai Suomessa käytyyn keskusteluun siitä, milloin kysymys jäsenyydestä voisi täällä tulla ajankohtaiseksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme