Mainos
Mainos

Ennakkoäänestys käynnistyi viime vaalien tahtiin

Kunnallisvaaleissa on tänään annettu lähes 143 000 ennakkoääntä. Neljä vuotta sitten ennakkoäänestyksen aloituspäivänä ääniä kertyi reilut tuhat enemmän.

Naiset olivat liikkeellä hieman miehiä ahkerammin. Päivän ennakkotietojen mukaan vaaliuurnilla kävi 79 000 naista ja lähes 64 000 miestä.

Ikäryhmistä eläkeläisiä oli äänestyspaikoilla selkeästi eniten. 65-74-vuotiaista äänesti reilut 8 prosenttia. Nuoret ehtivät uurnille muita harvemmin. Alle 24-vuotiaiden äänestysprosentti oli prosentin luokkaa.

Lapissa ennakkoäänestys sujui muita vaalipiirejä vilkkaammin, äänioikeutetuista 4,7 prosenttia kävi vaaliuurnilla. Etelä-Suomessa äänestyspaikoilla oli vähiten tungosta. Helsingin vaalipiirissä äänestysprosentti oli 2,7 ja Uudenmaan vaalipiirissä 2,8.

Sähköinen äänestys kolmessa kunnassa

Ennakkoääniä voi antaa haluamassaan äänestyspaikassa, joita on lähes 900 eri puolilla maata. Ennakkoäänestys jatkuu ensi tiistaihin saakka.

Ennakkoäänestyspaikat ovat pääosin kunnantaloilla, kirjastoissa tai muissa kuntien virastoissa sekä posteissa ja liikekeskuksissa. Eräät ennakkoäänestyspaikat ovat auki vain osan ennakkoäänestysajasta.

Kunnallisvaaleissa kokeillaan myös ensimmäistä kertaa sähköistä äänestämistä, mikä on mahdollista Karkkilan, Kauniaisten ja Vihdin kunnissa.

Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Mukana on oltava kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi ajokortti tai passi. Myös postissa tulleen ilmoituskortin esittäminen nopeuttaa äänestystapahtumaa.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 26. lokakuuta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme