Mainos
Mainos

Ennakkoäänestys pian käyntiin – näin äänestät

Presidentinvaalissa kansalaisilla on jälleen mahdollisuus äänestää ennakkoon. Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona ja päättyy kotimaassa ensi viikon tiistaina. Ulkomailla ennakkoon voi äänestää neljän päivän ajan.

Kotimaassa ennakkoäänestyspaikkoja on kaikkiaan 903. Jokaisessa kunnassa on vähintään yksi äänestyspaikka. Ennakkoäänestyspaikat ovat pääasiassa kunnantaloissa, kirjastoissa tai muissa kuntien virastoissa sekä esimerkiksi kauppakeskuksissa ja posteissa. Yleensä ennakkoäänestyspaikka on auki kaikkina päivinä. Aukioloissa voi kuitenkin olla vaihteluita.

Vanhaan tapaan käytössä on myös laitosäänestys. Tällöin kyse on sairaalahoidossa tai rangaistuslaitoksissa olevista äänioikeutetuista. Myös kotiäänestys on mahdollista esimerkiksi liikuntavammaisille. Äänestystarpeesta on kerrottava kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään ennakkoäänestysajan alkamista edeltävänä päivänä kello 16:een mennessä eli tällä kerralla tiistaina.

Perustuslain mukaan jokaisella 18 vuotta täyttäneellä Suomen kansalaisella on oikeus äänestää valtiollisissa vaaleissa ja kansanäänestyksessä.

(MTV3 - STT)

Muuta aiheeseen liittyvää

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme