Mainos
Mainos

Ennakkoäänestys vilkasta – kuka siitä hyötyy?

Eilen päättynyt ennakkoäänestys nousi koko maan keskiarvolla kaksi prosenttiyksikköä vuoden 2007 eduskuntavaaleista.

Tämänhetkinen äänestysprosentti on 31,22. Eniten ennakkoääniä, lähes 37 prosenttia, annettiin perinteiseen tapaan Lapin vaalipiirissä.

–Lapissa on aina ollut korkea ennakkoäänestysprosentti. Etäisyydet ovat pitkiä ja äänestys hoidetaan usein varmuuden vuoksi pois alta muun asioinnin yhteydessä kun käydään kyläkeskustassa, sanoo MTV3:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund.

Äänestystuloksia ei tietenkään tiedetä ennen sunnuntain vaalipäivää, mutta voiko ennakkoäänestyksen suosiosta päätellä mitään? Ei ainakaan Grönlundin mielestä.

–Ennakkoäänestysprosentti on kaikkialla hieman viime vaaleja korkeampi eikä siitä voida vielä tehdä suuria johtopäätöksiä, Grönlund sanoo.

"En laittaisi rahojani likoon"

Pieniä ilmiöitä on kuitenkin huomattavissa, Grönlund kertoo. Mitä ne sitten tarkoittavat, sitä saamme jännittää sunnuntaihin saakka.

–Vasemmiston perinteisellä kannatusalueella Kymessä ja Satakunnan vaalipiirissä ennakkoäänestysprosentti ei ollut noussut yhtä paljon kuin muualla. Nyt on tietysti epävarmaa, johtuuko se siitä, että niillä alueilla pohditaan vielä johtuuko se siitä, että äänestetäänkö SDP:tä vai perussuomalaisia vai jotain muusta. Mutta tällainen hiuksen hieno tendenssi oli nähtävissä.

Vaalitulosta vaaliasiantuntija ei suostu vielä arvailemaan myöskään kyselyjen perusteella.

–Ei kannata tässä vaiheessa munata itseään, mutta sanoisin että kaikki on vielä mahdollista ja kaikki neljä ovat virhemarginaalin puitteissa.

–Mikäli Ylen eiliseen gallupiin on uskomista, olisi kokoomus hiuksen hienosti ykkönen. MTV3:n viime viikon gallupissa taas puntit olivat aikalailla tasan keskustan ja kokoomuksen välillä. Tällä hetkellä en kyllä uskaltaisi laittaa rahojani likoon minkään puolueen puolesta. Ehkä kuitenkin näyttäisi, että perussuomalaisten mahdollisuudet ykköseksi ovat hieman heikommat kuin kolmen suuren.

Korjauskertoimet lisäävät epävarmuutta

Perussuomalaisten osalta mielipidemittausten tulkintaa vaikeuttaa Grönlundin mukaan se, että puolueen nousu viime vaaleista on ollut niin hurjaa.

–Ongelma perussuomalaisten osalta on se, että me emme ihan tarkkaan tiedä mikä on heidän lähtötasonsa. Epävarmuus on suuri, emme tiedä tutkimuslaitosten raakalukuja eli sitä, mitä ihmiset todella ovat ilmoittaneet äänestävänsä.

–Ennusteet lasketaan käyttämällä viime vaalien tuloksiin perustuvia korjauskertoimia ja kun perussuomalaisten lähtötaso oli niin alhainen on hyvin vaikea sanoa, miten ne toimivat. Voi olla, että perussuomalaiset ovat laskussa ja jos tosiaan uskomme gallupeihin, näyttää siltä, että ykköspuolueen asema on aika kaukana.

Grönlund muistuttaa kuitenkin, että melkein mikä tahansa on mahdollista, jos vain äänestäjät saadaan liikkeelle.

–Viimeksi kolmannes kansasta jätti äänestämättä eli siellä on aikamoinen liikkeelle panon mahdollisuus.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme