Mainos
Mainos

Ennakkoääniä annettu vähemmän kuin viimeksi

Kaikkiaan vajaat 24 prosenttia äänioikeutetuista on äänestänyt ennakkoon, kun vastaavana ajankohtana kuusi vuotta sitten luku oli yli 26. Laimeinta äänestysinto on ollut nuorten keskuudessa.

Äänestysvilkkaus näyttää jäävän presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestyksessä jonkin verran alhaisemmaksi kuin kuusi vuotta sitten.

Tänään kävi änestämässä illan tietojen mukaan vajaat 265 000 kansalaista. Tämä on 6,5 prosenttia äänioikeutetuista. Kaikkiaan vaaliuurnilla on käynyt tähän mennessä 23,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Kuusi vuotta sitten äänestysprosentti oli toiseksi viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä yli 26 prosenttia. Eilen äänestäjiä oli noin puolet vähemmän kuin edellisen presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella.

Viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä huomenna pitää siten tulla selkeä parannus, jos viimekertainen ennakkoäänestysvilkkaus aiotaan saavuttaa.

Yleensä vaaleissa on äänestänyt ennakkoon noin 40 prosenttia äänioikeutetuista. Toistaiseksi tämän rajan ovat rikkoneet vain Lestijärven (47,7 prosenttia), Alavuden (41,1 prosenttia) ja Kortesjärven (40,0 prosenttia) äänestäjät.

Etenkin nuorten äänestysinto laimeaa

Naiset ovat edelleen olleet selvästi aktiivisempia äänestäjiä kuin miehet. Kaikista äänestäneistä runsaat 561 000 on naisia, kun miesäänestäjiä on ollut vajaat 409 000.

Ikäluokista etenkin nuorten osanotto näyttää jäävän muita ikäluokkia heikommaksi. Ennen maanantaita ennakkoon oli koko maassa käynyt äänestämässä 18-24-vuotiaista 8,75 prosenttia ja 25-34-vuotiaista 8,49 prosenttia äänioikeutetuista.

Vertailussa varttuneempiin ikäluokkiin ero oli selvä. 55-64-vuotiaista oli äänensä jättänyt jo lähes 24 prosenttia ja 65-74-vuotiaista jopa runsaat 34 prosenttia.

Kampanjatoimistot ilmoittavatkin panostavansa varsinaista vaalipäivää edeltävällä kiriviikolla etenkin nuorten äänestäjien aktivointiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme