Mainos

Ennakkoon äänestäneitä yli miljoona

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on päättynyt. Ennakkoon äänesti yli miljoona ihmistä. Ennakkoäänestys ei kuitenkaan sujunut ongelmitta. Äänestyspaikoilta käännytettiin runsaasti ihmisiä, joita ei pystytty virallisesti tunnistamaan.

Tämän vuoden eduskuntavaalien ennakkoäänestys on päättynyt. Äänestämässä kävi yhteensä 1 023 863 eli 25,5 äänioikeutetuista. äänestysprosentti jäi hieman edellisistä eduskuntavaaleista, jolloin ennakkoäänestysprosentti oli 26.

Innokkaimmin äänestivät iäkkäät henkilöt: Annetuista miljoonasta ennakkoäänestä yli puolet eli 570 885 tuli yli 55-vuotiailta. Myös eläkeikäiset liikkuivat ahkerasti uurnilla. Kaikista annetuista äänistä kolmanneksen antoivat yli 65-vuotiaat äänestäjät, heistä 43 prosenttia käytti äänioikeuttaan ennakkoäänestyksessä. Tilastoissa ovat mukana vain kotimaassa annetut ennakkoäänet.

Tänään viimeisenä äänestyspäivänä äänensä antoi 233 845 ihmistä eli 5,8 prosenttia äänioikeutetuista.

Ennakkoäänestyksessä tunnistusongelmia

Ennakkoäänestys ei kuitenkaan sujunut ongelmitta. Äänestyspaikoilta käännytettiin runsaasti ihmisiä joita vaalivirkailijat eivät pystyneet virallisesti tunnistamaan. Oikeusministeriön mukaan ohjeissa on pelivaraa, jota ei osattu käyttää. Eniten ongelmia esiintyi kuntien järjestämillä uusilla ennakkoäänestyspaikoilla.

Äänestäjältä kysytään ensin virallista henkilöllisyystodistusta. Jos sitä ei ole, tai henkilöä ei muuten tunneta, joudutaan lakia tulkitsemaan.

- Vaalivirkailija voi tulkita saman tapauksen eri tavalla, tietysti se on vähän huonoa hallintoa, mutta ohjeisto on aika tulkinnanvarainen tämän tunnettavuuden kohdalta, selvittää sihteeri Pertti Heliö Pyhäselän keskusvaalilautakunnasta.

Tulkintaongelmia syntyi eniten silloin, kun kuvallista henkilökorttia ei ole. Vaikeuksia oli erityisesti iäkkäillä äänestäjillä.

Pelkästään Pyhäselässä käännytettiin parikymmentä äänestäjää tunnistamisvaikeuksien vuoksi. Näyttääkin siltä, että koko maassa satoja ja jopa tuhansia ääniä jää antamatta. Useimmat käännytetyt kun loukkantuivat verisesti, eivätkä aio tulla uudestaan varsinaisena vaalipäivänä.

Kiteellä vaalivirkailija ei päästänyt iäkästä vanhusta äänestämään, vaikka kaksi saattajaa todisti hänen henkilöllisyytensä. Vanhuksella oli rintamapalvelutunnus ja kelakortti. Kehittämispäällikkö Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä kuitenkin sanoo, että henkilöllisyys olisi kyseisessä tapauksessa voitu katsoa todistetuksi.

- Niin kuin tässäkin tapauksessa varmasti on ollut kysymys, että on ollut muitakin asiakirjoja mukana ja sen lisäksi on ollut kahden henkilön todistus, niin kyllä minusta kuulostaa siltä, että todistus olisi pitänyt hyväksyä, Jääskeläinen toteaa.

Ongelmia tunnistamisessa on ollut sekä posteissa että kunnanvirastoissa. Posteissa äänestäjät tunnistettiin vanhan asiakassuhteen perusteella paremmin kuin uusilla kuntien äänestyspaikoilla, ja se on tuonut lisäongelmia.

- Pelisilmää on jossakin puuttunut, vaalitoimitsijalla on harkintavaltaa, Tietysti lakiteksti on pikkuisensen ovelasti kirjoitettu, sitä voi ehkä tulikita liberaalimmin, Jääskeläinen kuvailee tilannetta.

(Seitsemän uutiset 11.03.2003)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot