Mainos
Mainos

Eno ja Kontiolahti myönteisiä uraanitutkimuksille

Enon ja Kontiolahden kunnat suhtautuvat myönteisesti ranskalaisen Cogema-yhtiön valtaushakemukseen uraaniesiintymien tutkimista varten. Kontiolahden kunta on jo ilmoittanut lausuntonaan kauppa- ja teollisuuusministeriölle, ettei sillä ole huomautettavaa valtaushakemuksen johdosta.

- Valtaus sijaitsee kunnan takamailla, eikä meillä ole mitään näitä alustavia tutkimuksia vastaan. On todennäköistä, että esimerkiksi kairauksia alueella tehdään vasta kesällä 2007, arvioi Kontiolahden kunnanjohtaja Kari Käyhkö STT:lle.

Enon kunnanhallitus käsittelee KTM:n pyytämää lausuntoa viikon kuluttua. Tänään hankkeesta jaettiin tietoa molempien kuntien edustajille Enon kunnanvirastolla.

- Positiivisen uteliaasti suhtaudumme tässä vaiheessa, kertoo Enon kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Kukkonen.

Valtaushakemus on Kukkosen mukaan luottamusmiehillekin vielä uusi asia, joka vaatii opiskelua.

- Näköpiirissä ei ole tässä vaiheessa muuta huolta kuin kuntien rajalla sijaitsevan vedenottamon toiminnan turvaaminen tutkimusten aikana, Kukkonen arvioi.

Useita yhtiöitä liikkeellä

Kukkosen mukaan pienoinen yllätys kuntalaisille oli se, että ranskalaisyhtiön valtaushakemus koskee Riutan kylän aluetta, eikä Paukkajanvaaraa, jossa valtion omistaman Atomienergia Oy:n pieni uraanikaivos toimi vuosina 1958-1961. Avolouhos peitettiin kymmenkunta vuotta sitten. Paukkajanvaaraan ehti tehdä varauksen jo kaksi muuta ulkomaista yhtiötä.

-Niiden varaukset umpeutuvat maaliskuussa elleivät yhtiöt hae valtausta siihen mennessä, kertoi kaivosylitarkastaja Krister Söderholm kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

Cogeman hakemalla valtausalueella sijaitsee puolenkymmentä asuttua taloa ja muutamia kesämökkejä. Maa-alueet ovat yksityisten ja metsäyhtiöiden omistuksessa. Vain pieni rantakaistale on rantaosayleiskaavan piirissä Enon puolella. Kontiolahden puolella ei ole kaavavaikutuksia.

Alueen asukkaiden mielipide ei ole tiedossa, mutta sitä aiotaan myöhemmin kartoittaa, jos tutkimushanke etenee maastossa. Asukkaiden kanta selvitetään joka tapauksessa ympäristöluvan hakemisen tai ympäristövaikutusten arvioinnin yhteydessä. Jo koelouhinta vaatii ympäristöluvan.

Söderholm korosti, että kunnan lausunnolla selvitetään, onko valtauksen myöntämiselle laillisia esteitä. Sellaisia voivat olla esimerkiksi kaavavaikutukset.

- Jos esteitä ei löydy, valtaus on aina myönnettävä. Ministeriöllä ei ole muuta vaihtoehtoa. Päätämme vireillä olevista uraanivaltauksista kesään mennessä, Söderholm sanoi.

Pelisääntöjä selvennetään

Suomen valtio ei Söderholmin mukaan houkuttele maahan ulkomaisia etsintäyhtiöitä, vaan on paremminkin passiivinen. Todennäköisyys louhintakelpoisen uraaniesiintymän löytymisestä Suomesta on Söderholmin mielestä pieni. Lopullisen hyödyntämisluvan myöntää aina valtioneuvosto.

Uraanin etsintä on jo aiheuttanut pientä närää viranomaisten ja ulkomaisten yhtiöiden kesken. Sallassa Agricola Resources -yhtiö ryhtyi kairaamaan jo varausvaiheessa, vaikka ympäristökeskus ei tiennyt asiasta mitään.

- En oikein pitänyt heidän menettelystään, vaikka heillä olikin maanomistajan lupa. Olemme nyt tarkentamassa hakijoille näitä suomalaisia toimintatapoja, Söderholm kertoi Enossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme