Mainos
Mainos

Enrique Moriel: Ajattoman kaupungin varjot

Arvio: Sami Ruokangas

(Bazar 2011)

Viimevuosin vampyyribuumissa on ilmestynyt monenlaista tuubaa ja huuhaata. Pitkän ja palkitun kirjailijanuran tehnyt Enrique Moriel (oikealta nimeltään Francisco Gonzáles Ledesma) kirjoittaa genreen laatua. Toisaalta eri aikakausissa liikkuva romaani liikkuu myös eri kirjallisissa tyylilajeissa, eikä ole tyypillinen vampyyritarina.

Ikuisesti elävien olentojen kautta pohdiskellaan ajan olemusta, tärkeitä filosofisia ja teologisia kysymyksiä. Vuosisadasta toiseen elävien suurin tragedia on nähdä rakkaiden ihmisten ja paikkojen rapistuvan, kuolevan ja katoavan.

Vampyyritarina on kirjassa vain tärkeä sivujuonne, tämä on enemmänkin kertomus Barcelonan kaupungin historiasta. Pääosassa ovat kaupunki ja sen asukkaat, heidän muuttumisensa ja muuttumattomuutensa ajan kuluessa.

Vampyyri on tarkkailija, jonka kautta pohdiskellaan moraalia, hyvän ja pahan taistelua, jumalaa ja paholaista, uskoa ja epäilystä, kuuliaisuutta ja kriittistä kapinaa. Jeesuksen ristiinnaulitseminen paholaisen voiton vahvistavana tappiona on kiinnostava teoria.

Kuuliaisten ja nuhteettomien uskovaisten moraali on sekin kyseenalainen. Kriitikot ja kyseenalaistajat ovat kunniallisempia, mutta heidät kirkko tai valtiovalta vaientaa tylysti. Usein tämän kaupungin rohkeat kyselijät ovat naisia, jotka miehet alistavat, häpäisevät ja tappavat.

Salatun varjojen Barcelonan asukkaat ovat laitapuolen kulkijoita, pyöveleitä, prostituoituja ja heitä bordellissa asioituaan siunaavia kirkonmiehiä.

Kovakantisena 2010 suomeksi ilmestynyt kirja on nyt saatavilla pokkarina. Luin sen malttamattomasti ahmien junissa ja pikavuorobusseissa. Lopun tullen huomaan kaipaavani jatkoa. Lisää Barcelonan varjoja. Ikuisia kysymyksiä vailla vastauksia.

Kirjoittaja on lapsesta saakka rakastanut kirjoja. MTV3:n uutispäällikkö ja toimittaja on opiskellut yliopistoissa kirjallisuutta sekä elokuva- ja televisiotiedettä. Kirjoittajan blogi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme