Mainos
Mainos

Ensi vuoden budjetti julkistettu

Koko ensi vuoden budjettiehdotus on julkistettu valtiovarainministeriön nettisivuilla. Budjetin loppusumma on noin 45,8 miljardia euroa, ja se on lievästi ylijäämäinen.

800 miljoonan euron veronkevennykset sisältävä budjetti esiteltiin pääpiirteissään jo toissapäivänä. Tänään iltapäivällä kukin ministeriö esittää omat ehdotuksensa, mihin valtion rahaa pitäisi laittaa.

Hallitus päättää koko budjetista elokuun lopun budjettiriihessä.

Veroasteikkoihin neljän prosentin inflaatiotarkistus

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan valtion tuloveron tuotto alenee ensi vuonna 843 miljoonaa euroa. Mukaan on laskettu uusi valtionverotuksen ansiotulovähennyksen korvaava työtulovähennys.

Budjettiehdotuksen mukaan tuloveroasteikkoihin tehtävän inflaatiotarkistuksen suuruus on neljä prosenttia, kun se kuluvalle vuodelle oli kaksi prosenttia. Budjettiehdotus on julkaistu valtiovarainministeriön nettisivulla.

Kriisinhallintaan lähes 60 miljoonaa

Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen ylläpitoon varataan ensi vuoden budjetissa rahaa 58,9 miljoonaa euroa.

Summalla on tarkoitus ylläpitää sotilaallista ja siviilikriisinhallintaa, painopisteinä Kosovo, Afganistan, Lähi-Itä ja Afrikka.

Kehitysapuun valtio aikoo ensi vuonna käyttää 910 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa noin 0,46 prosenttia bruttokansantulosta.

Ulkoministeriö laskee, että Suomen edustustoverkon eli esimerkiksi suurlähetystöjen ylläpito maailmalla maksaa ensi vuonna noin 100 miljoonaa euroa. Toimipisteitä on tällä hetkellä maailmalla 97 ja niissä Suomesta lähetettyjä työntekijöitä lähes 700.

EU-parlamentin jäsenten palkkioihin on varattu ensi vuodelle 1,2 miljoonaa euroa. Tasavallan presidentin ulkomaan matkoihin ja Suomeen presidentin vieraiksi tulevien matkoihin varataan ensi vuodelle 2,8 miljoonaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme