Mainos

Ensimmäinen alueellinen ympäristöanalyysi valmis

Etelä-Savon ympäristönsuojelua tulisi kohdentaa etenkin luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Maankäyttöä pitäisi muuttaa ja kasvihuonepäästöjä rajoittaa. Tiedot ilmenevät juuri valmistuneesta Etelä-Savon alueellisesta ympäristöanalyysistä.

Alueellinen ympäristöanalyysi on uusi tapa saada tietoa siitä, mihin ympäristönsuojelutoimenpiteet tulisi suunnata tietyllä alueella. Siinä arvioidaan ympäristöä muuttavien ja kuormittavien tekijöiden ympäristövaikutukset. Etelä-Savossa mukaan otettiin kahdeksan eri sektoria: maatalous ja kalankasvatus, metsätalous ja turvetuotanto, taajamat, haja-asutus, teollisuus, liikenne, matkailu ja ostosähkö sekä polttoaineiden valmistus. Etelä-Savossa eniten haittapisteitä saivat liikenne, maatalous ja metsätalous.

-Kiireellisintä on muuttaa metsätaloutta ympäristöystävällisemmäksi, sillä nykyisellään se vähentää luonnon monimuotoisuutta ja virkistysmahdollisuuksia sekä heikentää maisemaa ja kulttuuriympäristöjä. Seuraavaksi suositellaan liikenteen sekä lämmön ja sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjen päästöihin puuttumista, sanoo tutkimusinsinööri Jyrki Tenhunen Suomen ympäristökeskuksesta. Muista ympäristöongelmista analyysi nostaa esiin vesistöjen rehevöitymisen pääasiassa maatalouden fosforipäästöjen seurauksena.

Tenhunen pitää huolestuttavana, että maatalouden rakennemuutosten vuoksi Etelä-Savon peltomaat muuttuvat ja niityt pusikoituvat ja turpeen- sekä soranotto ja ojitus muuttavat eteläsavolaista maisemaa. Etelä-Savon ympäristökeskuksen johtaja Heikki Teräsvirta pitää analyysin lopputulosta merkittävänä etenkin maakunnallisen kestävän kehityksen ohjelmatyön kannalta.

-Ensinnäkin tutkimuksen perustavoite saavutettiin: se tukee vahvasti lähivuosina ajankohtaiseksi tulevaa Etelä-Savon ympäristöohjelman uudistamista. Toiseksi se edistää merkittävästi kestävän kehityksen maakunnallisten indikaattoreiden kehittämistä ja ympäristöön liittyvän perusdatan keruun suunnittelua, sanoo Teräsvirta. Nyt valmistunut alueellinen ympäristöanalyysi oli ensimmäinen alueellinen analyysi Suomessa. Seuraavaksi ympäristöanalyysi tehdään Kaakkois-Suomesta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot