Mainos
Mainos

Ensimmäinen suomalaistila BSE-karanteeniin

Ensimmäinen suomalainen nautatila on asetettu karanteeniin BSE-epäilyn vuoksi.

Karanteeniin joutuneelta suomussalmelaiselta tilalta löydettiin nauta, jolla oli keskushermostoperäisiä kohtauksia. Maitotilan yhdellä naudalla on havaittu keskushermostoperäisiä kohtauksia jo jonkin aikaa sitten. Nauta teurastettiin testiä varten perjantaina ja BSE-pikatestin pitäisi valmistua jo tänään.

Maatalousministeri Kalevi Hemilä ei pidä todennäköisenä hullun lehmän taudin löytymistä suomussalmelaiselta maitotilalta. Hemilän mukaan riskiä ei voida sulkea täydellisesti pois, mutta riski BSE:n löytymiseen on erittäin pieni.

-Tällaisia tapauksia ilmenee useita vuositasolla, koska Suomessa tehdään BSE-testaus vuosittain 20 000 eläimelle. Tämä on normaali oirehtinut tautitapaus ja vastaavanlaisia tarkistustestejä tehdään siis noin satakunta vuodessa.

Hemilä

Hemilän mukaan Suomussalmen tapaus oli kuitenkin poikkeuksellista, että tila laitettiin heti eläimen teurastuksen jälkeen karanteeniin.

Suomessa tehdään vuosittain BSE-testaus 20 000 naudalle. Niistä 15 000 on itsestään kuolleita tai sairaita nautoja ja 5000 on otos terveenä teurastetuista eläimistä.

Kainuulaiset tuottajat suhtautuvat tyynesti Suomussalmen epäiltyyn hullun lehmän tautitapaukseen. Maataloustuottajain Kainuun liiton toiminnanjohtaja Timo Korhonen kertoo, että muutama yhteydenotto on tullut, mutta viljelijät tietävät suhteellisen hyvin, miten tällaisissa tapauksissa toimitaan.

Suomussalmen lehmästä saadaan testitulokset huomenna.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme