Mainos
Mainos

Ensimmäinen virolaisvanki siirretään kotimaansa vankilaan

Hallinto-oikeuden päätös ennakoi siirtoa parillekymmenelle vangille.

Virolainen vanki siirretään ensimmäistä kertaa kotimaansa vankilaan kärsimään Suomessa langetettua tuomiota. Tämä mahdollistui, kun Helsingin hallinto-oikeus tänään hylkäsi virolaisen vangin tekemän valituksen oikeusministeriön siirtopäätöksestä.

Hallinto-oikeuden ratkaisu on lopullinen eikä siitä saa valittaa. Päätös ennakoi lähtöpasseja Suomesta kaikkiaan 20-30 virolaisvangille, joiden kohdalla oikeusministeriö on arvioinut siirtämisen tarkoituksenmukaiseksi.

Siirtopäätökset perustuvat Euroopan neuvoston yleissopimukseen, joka mahdollistaa vangin siirron Viroon ilman tämän omaa suostumusta. Suomen perustuslaki kuitenkin edellyttää, että ulkomaalaista ei saa luovuttaa, jos häntä uhkaa vastaanottajamaassa ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Hallinto-oikeus arvioi nyt Suomen ja Viron vankeinhoitojärjestelmien olevan tarpeeksi toisiaan vastaavia, jotta siirto voidaan toteuttaa.

Ratkaisua voi pitää ennakkopäätöksen luonteisena, sillä tuomioistuin otti asiaan kantaa ensimmäistä kertaa.

Ensimmäinen siirrettävä vanki on 30-vuotias virolaismies, joka on tuomittu lähes seitsemän vuoden vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta. Hän toi Tallinnasta Helsinkiin vajaat 2,5 kiloa amfetamiinia, joka löytyi kätkettynä helsinkiläiseen hotelliin.

Palautettava aikoo valittaa

Virolaismies perusteli valitustaan sillä, että hänen tosiasiallinen rangaistuksensa kovenisi Virossa suoritettuna. Lisäksi hän epäili, etteivät Viron vankeinhoitoviranomaiset kykene takaamaan hänen turvallisuuttaan.

Suomessa ensikertalaiset pääsevät yleensä ehdonalaiseen vapauteen puolet tuomiostaan kärsittyään. Virossa ehdonalaiseen voi päästä vasta kaksi kolmasosaa rangaistuksesta istuttuaan, ja silloinkin vapauteen pääsee harvempi vanki kuin Suomessa.

Näin ollen virolaismiehen jäljellä oleva vankeusaika todennäköisesti pitenee ainakin runsaalla vuodella, kun hänet siirretään Viroon. Miehen mukaan palauttaminen Viroon merkitsisi olennaista pidennystä vapaudenmenetysaikaan ja olisi siten Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen.

Hallinto-oikeuden mukaan siirto ei kuitenkaan polje miehen oikeuksia. Ehdonalaiseen pääsyssä ei ole Suomen ja Viron välillä niin suurta eroa, että se estäisi siirron. Pidennys ei ole myöskään ihmisoikeussopimuksen vastainen, kunhan vankeuden todellinen kesto pysyy tuomion rajoissa.

Pelkää ilmiantajan kohtaloa

Mies pelkää myös joutuvansa Virossa epäinhimillisen kohtelun tai kiristyksen uhriksi, koska hän on kertonut kahden huumeita järjestäneen henkilön nimet.

Hallinto-oikeus myöntää, että turvallisuustilannetta virolaisissa vankiloissa ei voi pitää kaikilta osin täysin vakiintuneena. Oikeuden mukaan ei kuitenkaan ole syytä epäillä, etteikö Viron vankilaviranomaisilla olisi keinoja ja halua puuttua asiaan.

Miehen asianajaja kertoi tänään, että he aikovat kokeilla vielä viimeistä mahdollista muutoksenhakukanavaa eli Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme