Mainos
Mainos

Ensimmäiset geenikartoitetut vasikat syntyneet Suomessa

Geenikartoitetut lehmänvasikat kasvavat tutkimusnavetoissa Jokioisissa. Naudan alkioiden valinnassa on nyt ensi kertaa pystytty hyödyntämään geenikartoitusta.

Kuvan lehmät eivät liity tapaukseen

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimusnavetoissa Jokioisissa pari viikkoa sitten syntyneet Suvikki, Suoma, Saima ja Seela eivät ole mitä tahansa vasikoita. Jo nyt tiedetään, minkälaisia lypsylehmiä niistä kasvaa. Suvikin, Suoman, Saiman ja Seelan maidontuotantoon vaikuttavista geeneistä selvitettiin kaksi vasikoiden ollessa vasta alkioita.

Geenikartoitus ei ole ensimmäisiä askeleita lehmänalkioiden tutkimisessa Suomessa. Jo viisi vuotta sitten syntyi Menestys-niminen, ensimmäinen alkiotekniikalla tuotettu koeputkivasikka. Seuraava askel oli vuotta myöhemmin syntynyt Nopu, jonka kehitys lähti elävän lehmän munasolusta.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkijat korostavat, etteivät sen jalostusohjelmat johda kloonattuihin lehmiin. Tutkimustyöllä tähdätään terveiden ja hyvätuottoisten eläinten jalostukseen. Menetelmillä ei lisätä naudan perimään mitään sellaista, mitä siellä ei ole jo luonnostaan.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimusryhmä tunnetaan kansainvälisestikin lehmän geenikartoituksen ja alkionsiirron kehittämisestä.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme