Mainos
Mainos

Ensimmäiset rauhanturvaajat kohti Tshadia

Ensimmäiset suomalaiset ovat lähteneet EU:n rauhanturvaoperaatioon Tshadiin iltapäivällä. Neljä rauhanturvaajaa lensi Turusta Ruotsiin, josta matka jatkuu ruotsalaisten rauhanturvaajien kanssa Tshadiin perjantaina.

Suomesta osallistuu operaatioon kaikkiaan 60 sotilasta. He toimivat osana suomalais-ruotsalaista komppaniaa, joka aloittaa tehtävänsä ensi kuun lopulla.

Suomalaisten päätehtävä Tshadissa on EU-sotilaiden toiminnan ja pakolaisleirien suojaaminen.

YK:n operaatiolle myöntämä toiminta-aika kestää ensi vuoden kevääseen saakka.

Tshadin kriisi kytköksissä Darfuriin

Tshadin selkkaus on yhteyksissä naapurimaa Sudanin sisällissotaan. Sudanin hallituksen joukot ja niiden tukemat janjaweed-taistelijat ovat sotineet erilaisia kapinallisjoukkoja vastaan Darfurissa vuodesta 2003. Tshad on syyttänyt Sudania omien kapinallistensa tukemisesta ja aseistamisesta.

Sudan on kiistänyt syytökset ja syyttänyt puolestaan Tshadia kapinallisten tukemisesta Darfurin alueella.

Satojatuhansia pakolaisia on paennut Sudanista Tshadiin. He asuvat leireillä yhdessä noin 180 000 tshadilaisen kanssa, jotka ovat paenneet raja-alueen väkivaltaisuuksia

Helmikuun alussa hallitusta vastustavat kapinallisjoukot yrittivät vallankaappausta, mutta ovat sittemmin perääntyneet hitaasti takaisin Kaakkois-Tshadiin.

Ranskan entinen siirtomaa on öljydollareistaan huolimatta yksi maailman köyhimmistä maista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme