Mainos
Mainos

Ensimmäiset tulvahuiput tänä viikonloppuna, pahimmat vasta edessä

Etelä-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ensimmäiset tulvahuiput ovat mahdollisia viikonlopusta alkaen. Etelä-Pohjanmaalla tulvat näyttävät kuitenkin jäävän pelättyä pienemmiksi.

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan tulvavastaavan Tuuli Saaren mukaan tulvatilanne näyttää paremmalta kuin muutama päivä sitten.

–Tällä hetkellä näyttää siltä, että selviäisimme säikähdyksellä. Sääennusteen mukaan ilma näyttää viilenevän ja virtaukset laskevan ensi viikolla, mikä tarkoittaisi sitä, että tulisi useampi tulvahuippu.

Ensimmäinen tulvahuippu ajoittunee tähän viikonloppuun, seuraavaa tulvahuippua odotetaan vasta huhtikuun puolivälin jälkeen. Jälkimmäisestä tulvahuipusta näyttää tulevan myös ensimmäistä suurempi.

Saari huomauttaa kuitenkin, että tilanne voi muuttua nopeasti, jos sateita tulee lisää tai sää lämpiää nopeasti.

Jos lumet sulavat yhdellä rysäyksellä, on tulvatilanne silloin kokonaan toinen.

– Tällöin on mahdollista, että Kyrönjoen ja Lapuanjoen varrelle on tehtävä penkereillä suojattuja alueita, joille vettä jouduttaisiin juoksuttamaan. Ja tätä joudutaan tekemään erittäin harvoin, Saari toteaa.

Sateet pahentavat etelän tulvatilannetta

Etelä-Pohjanmaan ohella tulvavirtaamat ovat nousussa Uudenmaan vesistöissä.

– Tässä viime päivinä lumien sulaminen on lähtenyt liikkeelle ja tulvakorkeudet ovat olleet kovassa nousussa. Lisäksi tälle päivälle luvatut sateet pahentavat tilannetta entisestään, kertoo Uudenmaan ELY-keskuksen päällikkö Kari Rantakokko.

Tulva on kuitenkin vasta alkutekijöissään. Myös seuraavan tulvahuipun ennustaminen on vielä vaikeaa. Rantakokon mukaa tilanteesta tiedetään kuitenkin viimeistään ensi viikon alussa enemmän.

– Yritämme tässä nyt koko ajan tarkkailla sitä, missä vaiheessa saavutetaan tulvarajoja, joiden ylittämisestä voi sitten aiheutua jo vahinkoakin. Jos pahempaan suuntaan mennään, niin tiedotamme siitä kyllä heti.

Paikallisia tulvia on odotettavissa myös Keski-Suomeen. Nopeasti sulava lumi voi aiheuttaa tulvia varsinkin suurilla valuma-alueilla, joissa on vähän järviä tai järvet ovat pieniä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme