Mainos
Mainos

Ensimmäiset viljasertifikaatit myönnetty

Metsien tapaan myös peltojen tuotantoa on pakko ryhtyäsertifioimaan. Laatujärjestelmiä vaativat bulkkitavaran sijaan yhä useammat ulkomaalaiset asiakkaat, jotka ostavat elintarvikkeita Suomesta. Maamme ensimmäiset viljatilojen sertifikaatit myönnettiin tänään kahdelle tilalle Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.

Tervapään viljatilan siiloista Iitissä valuu tätänykyä sertifioitua viljaa. Normaaliin viljaan nähden ero on siinä, että viljan matka pellolta siilolle asti on katkeamaton. Tiedetään koko ajan, missä se vilja on ollut.

Tähän mennessä vasta kaksi viljatilaa, kolme marjanviljelytilaa ja kolme perunatilaa on saanut sertifikaatin. Osa viljelijöistä vastustaa ankarasti laatujärjestelmien tuloa maataloustuotantoon.

Laadusta saatava hyöty on tulevaisuutta, joskin sertifioitu vilja on jo nyt kova sana ennenmuuta vientiä harjoittavassa elintarviketeollisuudessa. Esimerkiksi Vaasanmyllyn tehtailla on Saksassa suuri asiakas, joka nimenomaan edellyttää kontrolloitua viljelyä.
(MTV3/Ulla Pulliainen)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme