Mainos

Entinen Jehovan todistaja: Minut luovutettiin saatanalle

Jari-Pekka Peltoniemi, entinen Jehovan todistaja, pyysi tietosuojavaltuutettua selvittämään henkilötietojen keruuta.

Peltoniemi kuului Jehovan todistajiin 31 vuotta kunnes hänet erotettiin kirkon jäsenyydestä. Erottaminen johtui muun muassa siitä, että Peltoniemi oli pitänyt yhteyttä pikkusiskoonsa, joka ei tuossa vaiheessa kuulunut Jehovan todistajiin. Hänen olisi kuulunut karttaa siskoaan. Erottamisprosessi kesti vuosia.

– Minulla ei ollut kirkon kanssa ihan samat käsitykset kaikista asioista, muun muassa en ole hyväksynyt karttamista, Peltoniemi kertoo.

Erottamisesta kertoi hänelle seurakunnan sihteeri ja oikeuskomitean puheenjohtaja.

– Hän soitti minulle puhelun että asiaani ei enää käsitellä ja minut on luovutettu saatanalle, Peltoniemi sanoo.

Sen jälkeen kaikki hänen Jehovan todistajiin kuuluvat ystävät ja sukulaiset joutuivat lopettamaan kaiken yhteydenpidon Peltoniemeen.

– Minulla on toistakymmentä Jehovan todistaja-sukulaista, jotka kaikki karttavat minua eli eivät ole missään tekemisissä kanssani. Menetin kaikki sukulaiseni ja suurimman osan Jehovan todistajiin kuuluneista ystävistäni. On muutama, jotka uskaltavat uhmata tätä kieltoa ja olla tekemisissä kanssani.

Erottamisen jälkeen Peltoniemi olisi halunnut nähdä kaikki asiakirjat, jotka liittyivät hänen erottamiseensa. Kun hän ei mielestään niitä saanut, hän pyysi apua tietosuojavaltuutetulta. Tämä ei auttanut, sillä kirkko kertoi tietosuojavaltuutetulle tuhonneensa kaikki Peltoniemeä koskevat asiakirjat.

"Toimintaan saatava tolkku"

Peltoniemi ei kuitenkaan luovuttanut. Hän pyysi tietosuojavaltuutettua selvittämään tapaa, jolla Jehovan todistajat kertovat tietoja niistä ihmisistä, joiden ovilla käyvät.

– Henkilötietolaki pyrkii suojaamaan yksityisiä ihmisiä siinä, mitä tietoja hänestä kerätään ja millä tavalla. Tässä tapauksessa törmää kaksi etua. Jehovan todistajat haluavat kerätä muistiinpanoja, ovenavaaja ei edes tiedä että hänestä tehdään muistiinpanoja, koska ne tehdään salaa sen jälkeen kun ovi on sulkeutunut. Moni ei haluaisi antaa niitä tietoja, Peltoniemi perustelee.

Tietosuojavaltuutettu on hakenut asiassa päätöstä tietosuojalautakunnalta, joka on henkilötietoasioissa tärkein päätösvaltaa käyttävä elin ja oikeusministeriön yhteydessä toimiva itsenäinen viranomainen.

Päätöstä henkilötietojen keruusta odotetaan illaksi. Erityisesti sitä odottaa Jari-Pekka Peltoniemi. Hän vakuuttaa, ettei ole kostoretkellä Jehovan todistajia vastaan.

– Siitä ei ole kysymys. Kun olen näitä asioita seurannut noin seitsemän vuoden ajalta, voin sanoa sen, että henkilötietolain noudattaminen ei ole todellakaan vahvimpia puolia Jehovan todistajien toiminnassa. Minusta tähän toimintaan pitää saada jonkinlainen tolkku, ettei uskonnonvapauden nojalla rikota maallisia lakeja, Peltoniemi sanoo.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot