Mainos

Entisestä sorakuopasta tuli arvokas suojelualue Hausjärvellä – alueella useita uhanalaisia lajeja

Entiseen sorakuoppaan Hausjärven Ryttylässä on perustettu suojelualue. Vanhalla soranottoalueella esiintyy useita uhanalaisia hyönteislajeja ja niille tärkeitä kasveja. Paikalliset asukkaat ovat tyytyväisiä suojelualueen perustamiseen, koska se takaa alueen säilymisen ulkoilualueena.

Vanha sorakuoppa Hausjärven Ryttylässä on suosittua ulkoilumaastoa. Alueelle on rakennettu frisbeegolfrata ja kuntoiluportaat. Nyt alueelle on päätetty perustaa myös luonnonsuojelualue.

– Tässä sorakuopassa on erittäin arvokas paahdeympäristöjen hyönteislajisto. Täällä on monia perhosia, mehiläisiä ja koppakuoriaisia, jotka ovat erittäin uhanalaisia. Lisäksi täällä on niitä ravintokasveja, joita ne tarvitsevat, selittää Vuokon Luonnonsuojelusäätiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Nupponen.

Luonnon huomioiminen edistää liiketoimintaa

Soranottoalueen entinen haltija Rudus myi alueen yhdellä eurolla Vuokon Luonnonsujelusäätiölle. Yritykselle vanhojen sorakuoppien maisemointi ja luontoarvojen huomioiminen ei ole pelkästään julkisuuskuvan kiillottamista. Se edistää myös liiketoimintaa.

- Me tulemme jatkossa tarvitsemaan paljon luonnonvaroja, soranottoa ja kallion louhintaa. Jos olemme hoitaneet ensiluokkaisesti aikaisemmat hankkeemme, niin meillä on mahdollisuuksia saada uusia alueita käyttöömme, uskoo Ruduksen projektijohtaja Ville Routama.


Suojelualueelle toivotaan paljon liikkujia

Paikallinen urheiluseura on tyytyväinen 32 hehtaarin kokoisen alueen suojeluun, koska ulkoilumahdollisuudet säilyvät.

– Suojelu ei haittaa urheilua. Meillä on sopimus, että saamme vetää tänne ladut ja pitää tämä frisbeegolfrata täällä eli suojelu on vain hyvä asia, huomauttaa Ryttylän Kirin toiminnanjohtaja Seppo Koskinen.

Uudelle suojelualueelle toivotaan mahdollisimman paljon liikkujia, jotta alue pysyy avoimena.

– Mitä enemmän täällä pelataan frisbeegolfia ja heitetään kiekkoa eri paikkoihin, sitä enemmän maanpinta kuluu ja pysyy avoimena. Juuri se on tärkeää paahdelajeille, selittää Nupponen.

Luvassa on myös paljon talkootöitä. Nopeasti kasvavat lupiinit ja männyntaimet täytyy pitää kurissa, jotta avoin ympäristö säilyy.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot