Mainos
Mainos

Entistä useampi lapsi syntyy matkalla sairaalaan

Aiempaa useampi äiti synnyttää matkalla sairaalaan. Matkasynnytyksiä sattuu vuodessa reilut 60, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on kolminkertaistunut sitten 90-luvun lopun.

Tutkijoita hämmästyttää se, että sairaalan ulkopuoliset synnytykset ovat lisääntyneet Etelä-Suomessa. Samalla ne ovat hiukan vähentyneet Pohjois- ja Itä-Suomessa.

- Yhtenä syynä ovat varmasti pienten synnytysyksiköiden lakkauttamiset Etelä-Suomessa, arvioi THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler.

Synnytysyksiköiden sulkemista ei voida perustella terveyssyillä, sanoo THL:n tutkimusprofessori Elina Hemminki.

- Tutkimuksemme mukaan Uudellamaalla on yhtä turvallista synnyttää yliopistosairaalassa kuin pienemmissä synnytysyksiköissä, Hemminki huomauttaa.

Sama on todettu jo 90-luvun alussa julkaistussa tutkimuksessa, joka koski koko maata.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä perustelee potilasturvallisuudella esitystään, jonka mukaan synnytykset tulisi keskittää isompiin yksiköihin. Hätäsektio pitäisi pystyä tekemään tarvittaessa välittömästi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme