Mainos
Mainos

Epäselvä vastuu työssä haittaa sydäntä

Epäselvät työroolit ja -vastuut voivat kasvattaa äkillisen sydänkohtauksen vaaraa. Työterveyslaitoksen 18 vuoden seurantatutkimuksessa on huomattu, että työpaikan epävakaat ja heikosti ennakoitavat työolot lisäävät sydänsairauksien riskiä. Erityisen haavoittuvia ovat ikääntyvät työntekijät.

Tupakointi, vähäinen liikunta ja muut perinteiset riskitekijät eivät selitä kokonaan sydänsairauksien puhkeamista.

- Jos on epäselvää, mitä kunkin työntekijän tulee työssä tehdä, mihin tulisi pyrkiä ja mitä on odotettavissa, sydänkohtausriski voi merkittävästi kasvaa, sanoo tutkija Ari Väänänen Työterveyslaitoksesta.

Sydänsairaudet ovat edelleen toiseksi suurin keski-ikäisten kuolinsyy. Äkilliset sydäninfarktit aiheuttavat näistä vajaat puolet.

Työterveyslaitoksen seurantatutkimuksessa oli mukana yli 7500 metsäteollisuuskonsernin työtekijää vuodesta 1986 vuoteen 2004. Tutkijat seurasivat työoloja, terveyskäyttäytymistä ja sydäninfarkteja. Tutkimuksen tulokset on julkaistu American Journal of Public Health -tiedelehdessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme