Mainos
Mainos

Epävarma työ vaikuttaa vanhempien työnjakoon

Äitien epävakaammat työurat isiin verrattuna vahvistavat helposti sukupuolittunutta työnjakoa pikkulapsiperheissä, kertoo väitöskirjatutkimus.

Kun äiti jää hoitamaan vauvaa määräaikaisesta työsuhteesta eikä hänellä ole työtä johon palata, perhevapaan pituutta ja työmarkkinoille paluuta on vaikea suunnitella.

Samalla isän perhevapaalle jääminen hankaloituu ja pääasiallinen elatusvastuu korostuu, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Johanna Närvi väitöskirjatutkimuksessaan.

Tutkimuksessa haastateltiin 29 äitiä tai isää, jotka työskentelivät perhettä perustaessaan määräaikaisessa työsuhteessa.

Ratkaisut työn ehdoilla

Närvi havaitsi tutkimuksessaan, että lapsen synnyttyä äidit pohtivat työhön paluun ajankohtaa lapsen pitkän kotihoidon ihanteen pohjalta, vaikka käytännössä ratkaisut tehtiin pitkälti tarjolla olevan työn ehdoilla.

Myös vanhempien käsitykset vastuistaan äitinä ja isänä näkyivät vanhempien keskinäisessä työnjaossa lapsenhoidon suhteen. Osa äideistä halusikin hoitaa pientä lasta kokopäiväisesti kotona ja osa isistä käydä lyhyempää isyysvapaata lukuun ottamatta päätoimisesti palkkatyössä.

Äidin useimmiten epävarmempi työtilanne vahvisti kuitenkin vanhempien sukupuolittunutta työnjakoa myös silloin, kun vanhempien pyrkimys oli jakaa tasaisesti vanhemmuutta ja perhevapaita.

Perheellistymistä, lastenhoidon tasaisempaa jakautumista äitien ja isien kesken sekä naisten työuria voitaisiin Närvin mukaan tukea karsimalla määräaikaisia työsuhteita, tai ainakin kiinnittämällä huomiota näiden työsuhteiden ehtoihin.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot