Mainos
Mainos

Epävirallinen EU-huippukokous pidetään syksyllä Lahdessa

Lahden huippukokouksen kulut nousevat arviolta 4-4,5 miljoonaan euroon.

EU-maiden johtajat tekevät lokakuussa pikavisiitin Lahteen. Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti tänään, että epävirallinen päämiesten tapaaminen järjestetään Vesijärven rannalla.

Kokous järjestetään perjantaina 20. lokakuuta Lahden Sibelius-talossa. EU-johtajien tapaamisen yhteydessä pidetään myös ylimääräinen sosiaalihuippukokous, johon osallistuvat Suomi ja sitä seuraavat puheenjohtajamaat Saksa ja Portugali sekä eurooppalaiset työmarkkinajärjestöt.

Kokous oli alun perin tarkoitus järjestää Brysselissä 19.-20. lokakuuta. Koska asialista ei vaatinut kaksipäiväisen kokouksen pitämistä, avautui mahdollisuus järjestää tapaaminen Suomessa.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan asialista ei ole vielä lopullinen, mutta esillä ovat ainakin kilpailukykyyn liittyvät asiat, kuten innovaatiopolitiikka ja energiasektori. Lisäksi on Vanhasen mielestä tärkeää, että päämiehillä on aikaa käydä keskinäistä luottamuksellista keskustelua.

- Tämä on vähän vapaampaa mielipiteenvaihtoa keskeisistä poliittisista kysymyksistä. Sillä voidaan saada sama poliittinen vaikutus kuin virallisemmalla Eurooppa-neuvoston kokouksella, Vanhanen perustelee.

Vanhasen mukaan monet EU-maat olivat toivoneet Suomelta, että lokakuun kokous järjestettäisiin Suomessa.

Lahden tapaamisen esikuva on Britannian viime syksynä järjestämä Hampton Court -kokous, jossa EU-maiden johtajat tapasivat pienellä porukalla ja keskustelivat vapaamuotoisesti EU:n kilpailukykyyn liittyvistä asioista. Vanhasen mukaan myös Lahteen kutsutaan yhtä pienet valtuuskunnat, johtajan lisäksi neljä avustajaa.

Hampton Courtin kokouksessa presidentti Tarja Halonen ei ollut mukana, sillä puheenjohtajamaa Britannia varasi vain yhden paikan maata kohden. Vanhanen arvelee, että presidentti voi päästä mukaan Lahteen.

- Se riippuu asialistasta. Pidän aika itsestäänselvänä, että listalla on sellaisia ulkosuhteisiin liittyviä kysymyksiä, että hänen läsnäolonsa on perusteltua, Vanhanen sanoo.

Kokouksen hinta nousee roimasti

Brysselissä pidettävän tavallisen huippukokouksen lasketaan maksavan puheenjohtajamaalle noin 1,5 miljoonaa euroa, mutta Lahdessa kulut nousevat kaikkiaan arviolta 4-4,5 miljoonaan euroon, kertoo EU-puheenjohtajuussihteeristön päällikkö Anja Vilo.

EU-maiden johtajat eivät todennäköisesti edes yövy Suomessa. Tarkempi aikataulu on vielä auki, mutta Vilon mukaan johtajat saattavat aloittaa kokouksensa lounaalla ja pitää varsinaisen istuntonsa iltapäivällä.

Koska Lahti on suhteellisen lyhyen matkan päässä Helsingistä, voidaan kokousväelle tarpeen vaatiessa järjestää majoitusta pääkaupungissakin.

Toimittajia Lahteen odotetaan 1000-1500. Mediaväki ei Sibelius-taloon pääse, vaan pressin tilat rakennetaan Lahden suurhalliin.

Puolustusministerit lähtevät Leville

Ministerivaliokunta päätti tänään myös, että epävirallinen puolustusministerikokous siirtyy Brysselistä Kittilän Levitunturille. Kokous järjestetään 2.-3. lokakuuta.

Lahden kokous on yksi Suomen puheenjohtajakauden suurimmista. Muita suuria ovat Aasian ja Euroopan huippukokous Asem Helsingissä ja Barcelonan prosessin ulkoministerikokous Tampereella. Lisäksi järjestetään kymmenen epävirallista ministerikokousta ja virkamieskokouksia.

Yhteensä heinäkuussa alkavalla puheenjohtajuuskaudella järjestetään Suomessa noin 130 kokousta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme