Mainos
Mainos

Erikoissairaanhoitoa keskitetään valtakunnallisesti

Vaativimmat leikkaukset aiotaan keskittää nykyistä harvempiin sairaaloihin.

Erikoissairaanhoitoa halutaan keskittää entistä harvempiin sairaaloihin.Vaativimmat hoidot, erityisesti vaikeat leikkaukset, keskitetään jatkossa nykyistä harvempiin sairaaloihin. Tällä pyritään parantamaan hoitotuloksia, vähentämään potilasvahinkoja ja lyhentämään leikkausjonoja.

Osa hoidoista keskitetään valtakunnallisesti yhteen paikkaan, esimerkiksi Helsingin yliopistosairaalassa tehdään jo kaikki elinsiirrot. Joitakin hoitoja annetaan vain muutamassa yliopistosairaalassa, esimerkkinä vaikeimpien palovammojen hoito. Lisäksi sairaanhoitopiirien sisällä keskitetään hoitoja nykyistä harvempiin yksiköihin.

Parhaillaan mietitään, mitkä sairaudet pitäisi hoitaa nykyistä suuremmissa yksiköissä.

-Osa syövän hoidosta tulisi keskittää harvempiin yksiköihin, mutta pääsääntöisesti riittää alueellinen keskittäminen, toteaa lääkintöneuvos Martti Rissanen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Pienemmät sairaalat joutuvat luopumaan joistakin hoidoista, mutta toisaalta osa niistä voi saada tilalle jonkin uuden vastuualueen. Esimerkiksi Valkeakoskella jouduttiin luopumaan tekonivelleikkauksista, mutta muuta tuli tilalle.

-Vaativaa endoskooppista tähystyskirurgiaa on keskitetty koko sairaanhoitopiirissä meille, kun täällä on osaamista ja taitoa ja resursseja siihen, kertoo johtava lääkäri Seppo Ojanen Valkeakosken aluesairaalasta.

Kaikissa sairaaloissa luopuminen joistakin hoidoista ei ehkä suju yhtä sopuisasti ja edessä onkin tiukka neuvottelukierros. Ensi kesään mennessä sairaanhoitopiirien ja yliopistosairaaloiden on tehtävä ministeriölle esitys vaikeimpien hoitojen järjestämisestä alueellaan.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 30.09.2002)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot