Mainos
Mainos

Erikoistuneiden koulujen oppilasvalintakokeita halutaan rajoittaa

Opetusministeriö haluaa rajoittaa peruskoulujen oppilasvalintakokeita. Ministeriön mielestä oppilaiden oikeusturva ei nykytilanteessa täysin toteudu.

Nyt valintakokeita pidetään sellaisissa kouluissa, jotka painottavat opetuksessaan tiettyjä aineita. Valmisteilla oleva koulutuksen kehittämissuunnitelma esittää, että valintakokeita rajoitettaisiin. Opetusministeriö pelkää, ettei oppilaiden oikeusturva nykytilanteessa toteudu täysin.

Helsingissä yli puolet yläasteelle menevistä oppilaista yrittää hakeutua kouluun, jossa opetuksen painopisteet vastaavat heidän kykyjään. Runsas kymmenes hakeutuvista vetää vesiperän, sillä valintakokeet estävät haaveet.

Nyt opetusministeriössä halutaan puuttua asiaan. - Se kritiikki mitä niitä kohtaan on tullut on siitä, että valituksia ja kanteluita, niitten määrä on viime vuonna lisääntynyt 60 prosenttia liittyen nimenomaan oppilaan oikeusturvaan, johtaja Eeva-Riitta Pirhonen opetusministeriön yleissivistävältä osastolta kertoo.

Ministeriö on kirjannut valintakoerajoituksen koulutuksen kehittämissuunnitelmaan jota nyt valmistellaan vuosiksi 2004-2008. Sama suunnitelma haluaa pönkittää lapsen lähimmän koulun asemaa.

Kuntatasolla pelätään, että hanke murentaa nykyistä valinnanvapautta. - Nämä tällaiset oppilaiden motivaatioon, viihtyvyyteen liittyvät hyvät oppimistulokset ja myös syrjäytymisen ehkäisyyn liittyvät tulokset minun mielestäni puoltavat tämän nykyisen menettelyn jatkamista, rehtori Jukka Tanska Pohjois-Haagan yhteiskoulusta kertoo.

Seuraavan nelivuotiskauden opetuksen suunta lyödään lukkoon lähikuukausina. Hallituksen on määrä vahvistaa se viimeistään joulukuussa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme