Mainos
Mainos

Erkki Tuomioja: "Nämä viisi kirjaa haluaisin antaa Sinulle"

MTV3 kertoo millaisia kirjoja tunnetut henkilöt antaisivat lahjaksi tärkeälle nuorelle, omalle lapselleen tai tuttavalle, jolle haluavat antaa parastaan.

Kun antaa lahjaksi kirjan, antaa paljon enemmän kuin lahjaesineen - haluaa saajan oivaltavan elämän olennaisia asioita ja saavan uusia ajatuksia. Kirjat ovat monelle parhaita ystäviä, rentouttavia hauskuuttajia ja hienovaraisia opettajia. Ne ovat pyyteettömiä ystäviä, joiden luona voi pysähtyä silloin kun itse haluaa ja viipyä niin kauan kuin hyvältä tuntuu; siksi autiolle saarellekin otetaan mukaan parhaat kirjat.

"Huonojakin kirjoja on hyvä lukea"

Ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomiojasta sanotaan puolileikillisesti, että hän on kirjoittanut enemmän kirjoja kuin moni kollega on lukenut. Julkaisuja on Wikipedian mukaan "vain" 20, mutta maine kirjallisuusmiehenä johtunee siitä, että hän on ahkera lukija ja kirjoittaa julkisia kirja-arvioita hengästyttävällä tahdilla.

Viiden kirjan listaaminen oli sitäkin vaikeampaa, melkein vastenmielistä.

-Vierastan tällaisia muutaman kirjan listauksia, sanoo Tuomioja.

-Ne ylikorostavat muutamien tunnettujen kirjojen merkitystä ihan liikaa siihen nähden, että tärkeätä on että nuoret ja vanhemmatkin lukevat mahdollisimman paljon ja laajasti erilaista kirjallisuutta, "huonoakin", mitä se sitten onkaan, sinä joukossa.

-Omasta kokemuksestani voin todeta että nuorena olisi ollut paljon helpompi tehdä tällainen listaus sellaisten kirjojen pohjalta jotka silloin tekivät vaikutuksen, mutta pitempään on elänyt ja enemmän lukenut sitä vaikeammalta ja keinotekoisemmalta tuntuu tehdä jokin tällainen suppea listaus.

Ratkaisin dilemman poimimalla viisi kirjaa vain niistä kirjoista, jotka olen viimeisen viiden vuoden aikana kirjavinkeissä käsitellyt.

Erkki Tuomioja: Nämä viisi kirjaa haluaisin antaa sinulle

Vaclav Havel: To the Castle and back

Tšekin samettivallankumouksen ja presidentin hyvin erilaiset muistelmat.

Seppo Konttinen: Salainen pankkituki

Osaavan ja tutkivan taloustoimittajan raju ja raadollinen kertomus Suomen pankkikriisistä.

J.M Coetzee: Diary of a bad Year

Ei lähelläkään parasta Coetzeetä, mutta koska hän on suosikkikirjailijani niin suositan tätäkin.

John le Carre: A Most wanted Man

Le Carre ei petä nytkään.

Markku Kuisma, Rosvoparonien paluu. Raha ja valta Suomen historiassa

Historiantutkijoiden ja -kiteyttäjien parhaimmistoa.

Ainakin le Carre ja ehkä Coetzeekin on myös suomeksi käännettynä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme