Mainos
Mainos

Eroa kirkosta -palvelu ei saanut osoitetietoja

Pitääkö Väestörekisterikeskuksen myydä osoitetietoja suoramainontaan, joka kehottaa eroamaan kirkosta? Korkein hallinto-oikeus joutuu ottamaan kantaa kysymykseen Tampereen vapaa-ajattelijoitten valituksen takia.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mielestä Väestörekisterikeskuksella (VRK) oli oikeus evätä pyyntö, koska hakija aikoi vaikuttaa uskonnolliseen vakaumukseen. Se kuuluu yksityisyyden piiriin - toisin kuin kaupallinen mainonta.

Kiista juontaa syksyyn 2006. Tuolloin Tampereen vapaa-ajattelijat pyysi VRK:lta 18 vuotta täyttävien osoitteita yhdeltä kuukaudelta. Perusteeksi mainittiin eroakirkosta.fi-sivuston suoramarkkinointi.

Väestörekisterikeskus epäsi hakemuksen. Se korosti uskontokuntaa arkaluonteisena tietona, jota ei ole luovutettu myöskään evankelisluterilaiselle eikä ortodoksiselle kirkolle mainoskirjeitten lähettämiseen.

Rekisteri piti pulmallisena myös sitä, että joukkoon poimiutuisi uskontokuntiin kuulumattomia. Se olisi vastoin tarpeellisuusvaatimusta, jonka laki asettaa tietojen luovuttamiselle.

Vapaa-ajattelijat katsovat joutuneensa eriarvoiseen asemaan, koska esimerkiksi Pelastusarmeija ja poliittiset puolueet ovat saaneet osoitteita ei-kaupalliseen tarkoitukseen.

Valitukset harvinaisia

VRK:n tietopalvelupäällikkö Esa Komi toteaa kiistan harvinaiseksi ja kiinnostavaksi. Osoitepyyntö torjutaan äärimmäisen harvoin, eikä valituksia tule edes joka toinen vuosi.

- Pyrimme aina löytämään asiakkaalle ratkaisun. Sen on kuitenkin täytettävä väestötietolain pykälät ja muut määräykset, sanoo Komi.

EU-direktiivin mukaan uskontokuntaa ei saa rekisteröidä lainkaan, ellei kansallisesti toisin määrätä. Juuri niin on Suomessa tehty.

Väestörekisteri pyöritti tietojen luovutuksissa viime vuonna 335 miljoonan yksittäisen tiedon massaa, siis jokaista suomalaista keskimäärin 65 kertaa.

- Uloslähteneitten tietojen määrä on huomattavasti pienempi, korostaa Komi.

VRK:n vakioasiakkaat, kuten viranomaiset, pankit, perintä- ja vakuutuslaitokset kysyivät suorilla tietoyhteyksillään tietystä henkilöstä 14,5 miljoonaa kertaa.

Väestörekisteritietoja annetaan viranomaisille omakustannushintaan, muilta peritään kate. Myynnistä kertyi viime vuonna liki 11 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme