Mainos
Mainos

Eronnut tupakkamies palokuolemien riskiryhmässä

Pelastuslaitosten uusi palokuolemien tutkintajärjestelmä kertoo entistä tarkemmin vakavien tulipalojen taustat. Sen mukaan erityisenä riskiryhmänä ovat yksinäiset, eronneet ja tupakoivat miehet.

Miehiä viime vuoden 85 kuolonuhrista oli 72 prosenttia. Tupakoinnin osuus palokuolemissa oli kuusinkertainen kaikkiin rakennuspaloihin verrattuna.

Myös päihteillä ja lääkkeillä oli vaikutusta kahdessa tapauksessa kolmesta, myös naisten kuolemissa. Vuokra-asunnoissa asuvat ja pienituloiset ovat niin ikään muita useammin palon uhreina. Harvaan asutuilla alueilla kuolemanriski oli 10-kertainen.

Palokuolemien määrä kuitenkin putosi selvästi vuodesta 2006, jolloin niitä oli 126. Samoin moniuhriset palot jäivät pariin tapaukseen.

Tiedot pelastussuunnittelun apuna

Uusi pelastuslaitosten tutkintajärjestelmä pyrkii osoittamaan ongelmakohtia, joihin eri viranomaisten yhteistyöllä voidaan kehittää ratkaisuja. Pelastustoimen ja poliisin lisäksi tarvitaan asunto-, sosiaali- ja terveystoimen apua.

- Valtakunnan tasolla kehitetään vakiomuotoisia menettelyjä omatoimiseen varautumiseen. Jatkossa esimerkiksi laitoshoidon vähentäminen lisää vanhusväestön riskejä kotiasumisessa, mikä vaatii uusia keinoja ennaltaehkäisyyn, arvioi ylitarkastaja Vesa-Pekka Tervo sisäministeriöstä.

Uusia keinoja voisivat olla mm. itsestään sammuvat savukkeet, hälytinten toimintavarmuus, nopeatoimiset sprinklerit ja verkkovirtaiset hälyttimet. Lisäksi tarvitaan turvallisuusopastusta etenkin riskiryhmien parissa työskenteleville.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme