Mainos

Erotettu opettaja: "Veitset olivat vaarassa lentää"

Erotettu opettaja Antti Korhonen ei näe mitään moitittavaa toiminnassaan, vaikka opetuslautakunnan huomisen kokouksen päätösehdotus on täysin toista mieltä.

OAJ:n sivuilla julkaistussa vastineessaan opetuslautakunnalle Korhonen kertoo, että nyt on kuultu vain poistettua oppilasta sekä hänen kavereitaan, joten tältä osin myös oppilaiden kuuleminen tapahtumakulun selvittämiseksi on ollut puutteellista.

– Opetuslautakunnan päätösehdotus pohjautuu kolmen oppilaan huonolla suomella käsinkirjoittamaan selostukseen, josta ei edes saa mitään selvää. Paikalla olleiden kahden opettajan näkemystä ei ole huomioitu. Nyt puhuu häirikköoppilaan näkemys asiasta, latoo Korhonen.

– En näe toiminnassani mitään moitittavaa enkä aiheuttanut vaaraa, lisää Korhonen.

Alla Korhosen vastine opetuslautakunnalle.

"Korhonen kiersi pienen ruokasalin puolella ja kehotti erästä 9-luokkalaista oppilasta ottamaan hupun pois päästä koulun järjestyssääntöjen mukaisesti.

Oppilas ilmoitti Korhoselle, että ei ota huppua päästään ja ilmoitti poistuvansa ruokalasta. Samassa pöydässä istunut ja Korhoselle täysin aikaisemmin tuntematon 9-luokan oppilas ryhtyi ilkkumaan ja ärsyttämään Korhosta hokien "Kohta se hermostuu, kohta se hermostuu". Korhonen kommentoi asiaa rauhallisesti ja poistui paikalta provosoitumatta tilanteesta.

Tämän jälkeen valvoessaan astioiden palautusta samainen oppilas tuli seisomaan Korhosen eteen ja alkoi haastaa riitaa. Oppilas nimitteli Korhosta erittäin alatyylisillä termeillä. Missään vaiheessa Korhoselle ei esitetty mitään anteeksipyyntövaatimusta, kuten opetusvirasto on asiassa virheellisesti väittänyt. Edelleen oppilas kysyi Korhoselta "lesotko opettajahuoneessa sillä, että komennat täällä oppilaita?" Korhonen vastasi, ettei leso ja kehotti oppilasta poistumaan ruokalasta, koska hän oli jo syönyt.

Oppilas ei reagoinut Korhosen kehotukseen, vaan seisoi edelleen Korhosen edessä ja jatkoi edellä mainitun kaltaista kovaäänistä suunsoittoa. Korhonen toisti kehotuksen poistumisesta vähintään viisi kertaa. Oppilas ei edelleenkään noudattanut Korhosen kehotusta vaan jatkoi kovaäänistä solvaamista ja suunsoittoa. Korhonen otti askeleen oppilasta kohti saadakseen hänet lähtemään, jolloin oppilas otti uhmakkaan askeleen Korhosta vastaan hakien taisteluasentoa, jonka Korhosen kertomusta todistava erityisopettaja N.N. myös huomasi."

Uhka eskaloitui - veitset vaarassa lentää

"Jos Korhonen olisi antanut tilanteen jatkua, seurauksena olisi ollut mellakan luonteinen tilanne ruokasalissa. Astiat, veitset ja haarukat olisivat saattaneet alkaa lentämään. Tilanne oli erittäin räjähdysherkkä oppilaan kovaäänisen ja pitkään jatkuneen provokaation johdosta.

Oppilaan uhkaavan ja erittäin häiritsevän käytöksen ja toistuvien poistumiskehotusten noudattamatta jättämisten johdosta Korhonen alkoi ohjata oppilasta ulos ruokasalista vasemmalla kädellä oikeasta hihasta kiinni pitäen. Missään vaiheessa Korhonen ei koskenut oppilaan kaulahuiviin ja rinnuksiin, kuten purkupäätöksessä virheellisesti väitetään. Oppilas pisti täysin voimin vastaan ja alkoi esittää uhria kiinnittääkseen tapahtumaan vielä enemmän huomiota.

Korhonen sai ohjattua oppilaan ruokasalin ovelle ja päästi tästä irti toivoen. Oppilas ei edelleenkään noudattanut Korhosen eikä paikalle tulleen entisen luokanvalvojansa erityisluokanopettaja N.N:n useita kehotuksia poistua ruokalasta, vaan vastusti kaikin voimin samalla solvaten koko ajan Korhosta."

"Työnsi vain pois ruokalasta"

"Myös opettaja N.N. yritti itse turhaan ohjata oppilasta ulos ruokasalista kädestä pitäen.

Korhonen ei yrittänyt irrottaa oppilaan käsiä ruokalan seinästä ja ovenkarmeista, koska ei halunnut millään tavalla satuttaa oppilasta. Kun oppilaan ote viimein herpaantui, Korhonen ohjasi oppilaan ulos ruokasalista tilanteen edellyttämällä välttämättömällä ja kohtuullisella voimankäytöllä. Edelleenkään Korhonen ei repinyt oppilasta rinnuksista tai kaulahuivista, toisin kun on viraston taholta virheellisesti väitetty. Oppilas pani täysin voimin vastaan ja yritti estää käytävään poistamisen.

Korhonen ei työntänyt oppilasta portaisiin vaan vain pois ruokalasta. Noin kolmen metrin päässä ovesta sijaitseviin ylöspäin meneviin portaisiin oppilas juoksi täysin itse ja jatkoi solvauksiaan sieltä käsin.

Oppilaalle ei missään vaiheessa tullut minkäänlaisia fyysisiä vammoja eivätkä hänen vaatteensa repeytyneet. Oppilas siis itse juoksi ylöspäin meneviin portaisiin ja huuteli sieltä voimakkaita alatyylin termejä solvaten Korhosta. Tämän jälkeen oppilas poistui nopeasti paikalta ilmeisesti rehtorin puheille ja soittamaan äidilleen."

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot