Mainos
Mainos

Erotettu ortodoksijohtaja pitää syytöksiä perättöminä

Helsingin ortodoksijohtaja sai potkut

Ortodoksikirkon merkittävä vaikuttaja, Helsingin kirkkoherra Veikko Purmonen on erotettu tehtävästään.

Seurakunnassa on jo vuosia riidelty kirkkoherran johtamistavoista. Purmonen suututti myös ordoksipiispat vierailemalla Venäjän nationalismia tukevan Moskovan patriarkaatin juhlissa.

Yli 40 vuotta ortodoksikirkossa työskennellyt Uspenskin isäntä sai lähteä vain puoli vuotta ennen eläkkeelle siirtymistään. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kotimaa-lehti.

Yksinvaltaisesti käyttäytyvä kirkkoherra "ei kunnioita eriäviä mielipteitä, simputtaa, huutaa ja nimittelee", näin luonnehtii Suomen suurimman seurakunnan hallinto raportissaan. Helsingin seurakunnassa on jäseniä 19 500, ortodoksisessa kirkossa yhteensä 62 500.

Purmosen erottaneet seurakunnan päättäjät ja kirkkoherra itse eivät ole kommentoineet kriisiä, mutta suostuivat tänään MTV:n uutisten haastatteluun.

- Syytökset ovat epämääräisiä, yksilöimättömiä ja suurelta osalta perättömiä, puolustautuu Purmonen.

- Seurakuntalaisethan tästä kärsivät eniten. Päätöksestä on tehty ei vain yksi, vaan useita oikaisuvaatimuksia. Nimenomaan myös seurakunnan kannalta tilanne on kestämätön. Eihän ole mahdollista, että yhdessä päivässä kaksi vuosikymmentä kirkkoherran tehtävissä palvelleelta katkaistaan yhteys seurakuntalaisiin, hän jatkaa.

Piispa: Ei muita vaihtoehtoja

Potkut allekirjoittanut Helsingin piispa, metropoliitta Ambrosius toteaa, että hän neuvotteli aikansa.

- En nähnyt muuta vaihtoehtoa tässä tilanteessa, epäluottamus oli suurta ja jatkuvaa. Myös monet seurakunnan työntekijät alkoivat oireilla.

Purmonen matkusti myös viime vuoden lopulla putinilaiseksi mielletyn Moskovan patriarkaatin juhliin. Lupa tähän olisi pitänyt kysyä piispalta. Suomen ortodoksit kuuluvat Konstantinopolin patriarkaattiin. Isä Ambrosius sanoo, että potkujen syy ei ollut tuo matka, mutta töppäys omavaltainen vierailu kuitenkin oli.

- Kirkon perinteen ja kirkkolain mukaan piispainkokous vastaa meidän ulkomaansuhteistamme.

Ortodoksikirkko on aina osannut esiintyä julkisuudessa hyvin maireasti. Kirkon johto myöntää nyt, että myös ongelmista pitäisi pystyä puhumaan avoimemmin.

- Kirkolla ei voi olla mitään salaisuuksia näissä asioissa. Uskon, että tämä päätös - vaikka se olikin vaikea - vie asioita eteenpäin, metropoliitta Ambrosius toteaa.

Vanhan ja uuden ajan taistelu

Koko ajan kasvava jäsenmäärä tuo ortodoksiselle kirkolle myös ongelmia. Uudet ortodoksit eivät niele sitä, että maallinen demokratia ja tasa-arvo istuvat huonosti kirkon tuhatvuotiseen perinteeseen. Uudistajille perinteet edustavat pysähtyneisyyttä. Erotetun kirkkoherran mielestä jatkuva uudistaminen johtaa vain onnettomiin seurauksiin kirkon kannalta.

Ortodoksinen kirkko muutti viime vuonna lainsäädäntöään melko radikaalisti niin, että virkasuhteet muutettiin työsuhteiksi. Tämän myötä kirkollisvaaleissa valitun valtuuston valitsema seurakunnanneuvosto solmii ja päättää työsuhteet, kuitenkin piispan siunauksella.

Ortodoksikirkkoherraa voisi karkeasti verrata firman johtajaan, joka on vastuullinen toiminnastaan hallitukselle, tässä tapauksessa siis seurakunnanneuvostolle. Purmonen arvostelee muutosta ankarasti.

- Nyt neuvosto voi pomputtaa kirkkoherraa miten tahtoo. Minun kohdallani kävi näin.

Isä Ambrosius myöntää, että tällainen vaara on olemassa, mutta kiistää, että Purmosen kohdalla olisi käynyt näin.

- Ongelmat ovat vuosien takaisia, ei nykyisen neuvoston. Piispa on myös vastuussa päätöksistä.

Vuonna 2007 valittu uusi neuvosto pani kuitenkin tuulemaan. Enemmistöksi Helsingissä nousi Avoin seurakunta -ryhmittymä, joka ei enää hyväksynyt Purmosen itsevaltaisiksi katsottuja toimia ja sai myös piispan ymmärtämään muutoksen tarpeen.

Uuden kirkkoherran vaalit käydään syksyllä, "heti kesälomien jälkeen", lupaa Ambrosius. Muun muassa ortodoksijulkkis Mitro Repo "harkitsee" ryhtymistä ehdokkaaksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme