Mainos
Mainos

Esimiehet eivät vastuussa varusmiehen loukkaantumisesta

Helsingin hovioikeus ei katsonut Kainuun prikaatissa palvelevia kapteenia ja luutnanttia vastuullisiksi pioneeriharjoituksessa tapahtuneesta varusmiehen loukkaantumisesta. Samaan lopputulokseen oli päätynyt asiaa aiemmin käsitellyt Kajaanin käräjäoikeus. Valtio joutuu korvaamaan myös syytettyjen oikeudenkäyntikulut.

Varusmiehen loukkaantuminen ei ollut esimiehen syy.


Elokuun lopulla 1999 sattuneessa tapaturmassa varusmieheltä katkesi oikean jalan sääriluut, kun vesistöharjoituksen yhteydessä puominosturista irtosi 70-80 kiloinen jatkovarsi, joka iskeytyi pioneerin sääreen. Onnettomuus tapahtui, kun varusmiesten suorittaman jatkovarren lyhentämisen yhteydessä metallinen lukitustappi laitettiin väärään reikään.

Jutun syyttäjä katsoi lauttakouluttajana toimineen luutnantin syyllistyneen palvelusrikkomukseen, koska ei ollut laatinut riittävän tarkkaa harjoitussuunnitelmaa ja harjoituksen johtajana ollut kapteeni oli syyttäjän mielestä hyväksynyt luutnantin esittämän vajavaisen suunnitelman. Hovioikeuden mukaan kokeneen lauttakouluttajan laatima suunnitelma oli olosuhteet huomioiden riittävän tarkka, eikä onnettomuus johtunut luutnantin huolimattomuudesta.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme