Mainos
Mainos

Esko Aho: Suomi ei ole EU:n pikkujättiläinen

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Esko Aho ihmettelee edelleen hallituksen suhtautumista EU:n perustuslakia valmistelevan konventin työhön. Vaikka konventti on selkeästi muuttunut ideariihestä perustuslakia kirjoittavaksi elimeksi, ei hallitus ole vaihtanut edustajaansa eikä suostunut antamaan koko eduskunnalle asiaa koskevaa selontekoa.

Aho arvioi tänään Politiikan toimittajien lounastilaisuudessa, että hallitusten välinen konferenssi voi olla aivan liian myöhäinen ajankohta vaikuttaa systemaattisesti lopputulokseen. Hän ehdotti, että hallitus pyrkisi vielä saamaan Suomen edustajan keskeisten johtopäätösten kirjoittamisesta vastaavaan konventin puheenjohtajistoon.

Aho muistutti, ettei Suomi ole mikään EU:n pikkujättiläinen. Me olemme hänen mukaansa jo vanha jäsenmaa, jonka tavoitteita ei oteta sen kummemmin huomioon kuin muidenkaan vastaavan suuruisten jäsenmaiden.

Konventtikysymys ja EU:n elintarvikeviraston sijoittamista koskeva kiista on näyttänyt Suomelle kaapin paikan. Unionissa vaikuttamiseen on panostettava jatkossa entistä enemmän. Sen tueksi Suomen on haettava entistä tiiviimpää yhteistyötä muiden Pohjoismaiden ja pienten jäsenmaiden kanssa. Konventin puheenjohtajistoon pyrkimisestä olisi etua, toteutuisi pyrkimys tai ei.

Puheenjohtajistossa Suomella olisi huomattavasti vahvempi asema konventin lopputulosta ajatellen. Jos sinne ei päästäisi, puhevalta hallitusten välisessä konferenssissa lisääntyisi.

-Silloin voisimme lähteä ajamaan hvk:ssa paketin avaamista meidän kannaltamme hankalilta osin myös sillä perusteella, ettei konventin työ ollut jäsenmaita tasapuolisesti kohtelevaa, Aho kaavaili.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot