Mainos
Mainos

Espanja panee kampoihin englannille

Englannin kielen ylivalta jatkuu lukiolaisten kielivalinnoissa, sillä lähes kaikki tänä vuonna lukion oppimäärän suorittaneet olivat opiskelleet englantia kotimaisten kielten lisäksi. Tämä ilmeni Tilastokeskuksen tuoreista tiedoista. Espanjan kielen suosio on kuitenkin kasvussa.

Espanjaa opiskeli 16 prosenttia lukiolaisista.

Helsingin yliopiston iberoromaanisten kielten professorin Timo Riihon mukaan espanjan suosiolle on monta syytä.

- Globalisaation kautta maailma on muuttunut, ja ihmisillä on Espanjan lisäksi kontakteja paljon myös Latinalaiseen Amerikkaan. Lisäksi espanjan kieli kuuluu ja näkyy nykyisin esimerkiksi televisiosarjoissa, musiikissa ja vaikkapa ravintoloiden nimissä. Espanjaa puhuu äidinkielenään yli 300 miljoonaa ihmistä, Riiho selittää espanjan suosiota.

EU:ssa pitäisi osata ranskaa

Samaan aikaan ranskan opiskelijamäärät ovat laskeneet. Ranskaa opiskeli lukio-opintojensa aikana 17 prosenttia oppilaista.

- Tämä on valitettavaa, sillä ranskaa osaavista ihmisistä on jatkuvasti pula. Ranskan taito on EU:ssa välttämätön, jos haluaa hoitaa tehtävänsä hyvin, sanoo ranskan kielen professori Mervi Helkkula.

Vaikka saksan kieli on yhä tukevasti toiseksi suosituin kielivalinta lukiossa, myös sen suosio on laskussa. Vielä vuonna 2007 saksaa oli opiskellut joka kolmas lukiosta valmistuneista, nyt enää joka neljäs.

Trendikaupunki puhuu saksaa

- Liike-elämän selvitysten mukaan saksa on kuitenkin se kieli, jota rekrytoijat toivovat hakijoiden osaavan. Englannin kielen taitoahan pidetään nykyään itsestäänselvyytenä. Kannattaa myös muistaa, että Berliini on palannut Euroopan luovan kulttuurielämän keskukseksi, germaanisen filologian professori Irma Hyvärinen sanoo.

Venäjää oli opiskellut noin seitsemän prosenttia lukion tänä vuonna päättäneistä. Vaikka opiskelijoiden määrä onkin noussut viime vuosina muutaman prosenttiyksikön, on luku jo yksin maantieteellisen sijaintimme huomioon ottaen alhainen.

- Seitsemän prosenttia lukiosta valmistuneista ei riitä vastaamaan liike-elämän tarpeisiin. Ei ole myöskään mitään syytä olettaa, että asioiminen venäläisten tahojen kanssa onnistuisi jatkossakaan pelkän englannin pohjalta. Menestyminen Venäjällä edellyttää paitsi venäjän kielen myös venäläisen kulttuurin, perinteiden ja tapojen tuntemusta, sanoo venäjän kielen professori Ahti Nikunlassi.

Kielitaidolla myös toinen ulottuvuus

Liike-elämän tarpeiden lisäksi kielitaidolla on toinenkin ulottuvuus, muistuttaa myös Irma Hyvärinen.

- Kielen kautta ihminen hahmottaa maailmaa eri tavalla. Kielten osaaminen tekee ihmisistä moniarvoisempia ja auttaa hyväksymään ja ymmärtämään toisia.

(Lähde: Helsingin yliopiston Nykykielten laitoksen tiedote)

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme