Mainos
Mainos

Espoo alkaa valvoa siivoojia pistokokein

Espoon kaupunki alkaa valvoa käyttämiään siivousyrityksiä pistokokein. Pistokokeita tehdään iltaisin esimerkiksi kouluihin, joissa siivotaan ilta-aikaan, muun henkilökunnan poissa ollessa.

Pistokokein pyritään valvomaan, työskentelevätkö kohteissa ne siivoojat, joiden yritys on ilmoittanut kohteissa työskentelevän.

- Tehostamme valvontaa selvästi. Pistokokeista tulee pysyvä käytäntö, sanoo toimitusjohtaja Maija Lehtinen Espoon kaupungin Kiinteistönhoito-liikelaitoksesta.

Pistokokeet ovat Espoon kaupungin reaktio tilanteeseen, jossa Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii kymmeniä siivousyrityksiä epäiltynä erilaisista talousrikoksista. Osa yrityksistä siivoaa myös Espoon kouluja ja päiväkoteja.

Jokaiselle kuvallinen henkilökortti

Espoo aikoo lisäksi vastedes edellyttää, että jokaisella kaupungin kohteessa työskentelevällä siivoojalla on henkilökortti.

- Jokaisella kaupungin siivouskohteessa työskentelevällä pitää olla kuvallinen, nimellinen henkilökortti, jossa on yrityksen tunnukset. Tarvittaessa jokaisen siivoojan pitää pystyä myös todistamaan henkilöllisyytensä, Lehtinen sanoo.

Mikäli siivouskohteista löytyy siivooja, jolla vaadittua henkilökorttia ei ole, lähtee siivousyritykseen reklamaatio.

- Ensimmäisenä pyrimme tietenkin neuvottelemaan yrityksen kanssa. Mutta mikäli tehtyä sopimusta on rikottu, eikä tilanne reklamaatiosta huolimatta korjaannu, kaupunki voi irtisanoa sopimuksen ja kieltää käyttämästä kyseistä yritystä, Lehtinen sanoo.

Lisätyöstä selvitään nykyresursseilla

Siivoojien liikkeitä aletaan seurata kulunvalvonnalla. Jokaiseen siivouskohteeseen tulee lomake, johon siivooja kuittaa allekirjoituksellaan tulo- ja lähtöaikansa.

Espoo on saanut kaikista siivousyrityksistä niiden henkilöstöluettelon. Yritysten kanssa pidetään kuukausittainen palaveri, jossa käydään läpi yrityksen käyttämät alihankkijat ja muutokset henkilöstössä. Mikäli tietoja ei kaupungille ilmoiteta, seuraa sopimuksen rikkomista sanktio ja jopa sopimuksen irtisanominen.

- Henkilöstön valvomisesta ja pistokokeista koituu kaupungille selkeästi lisää työtä, mutta yritämme selvitä entisillä resursseilla, Lehtinen sanoo.

Kaupungilla on noin 150 siivouskohdetta, joissa siivoaa siivouspalveluyritys.

Paperit kunnossa

Espoon kouluissa ja päiväkodeissa toimivista hämäristä siivousyrityksistä uutisoitiin helmikuussa. Tämän jälkeen kaupunki lähetti kaikille sopimuskumppaneilleen kiireellisen selvityspyynnön, jossa kysyttiin tilaajavastuulakiin liittyviä velvotteita. Tietoja kysyttiin 24:ltä pääsopimuskumppanilta ja 14:a heidän ilmoittamaltaan alihankkijalta.

- Selvityksessä ei käynyt ilmi mitään hälyttävää, sanoo Espoon kaupungin hankinta-asiantuntija Anniina Kaitila.

Yhdeltä pääsopimuskumppanilta odotetaan vielä puuttuvia työeläkemaksutietoja. Kaksi aliurakoitsijaa on saanut lisäaikaa toimittaakseen puuttuvia tietoja.

Kaupunki voi tilaajavastuulain perusteella tarkastaa, onko sopimuskumppani eli siivousyritys maksanut verot ja työeläkemaksut sovitulla tavalla.

Nyt tehdyn selvityksen perusteella Espoon kaupungin käyttämillä siivousyrityksillä ja niiden alihankkijoilla on siis kaikki kunnossa - ainakin paperilla.

- Herää kysymys, mitä kaupunki voi tehdä, jos näin ei kuitenkaan ole. Siivoojien huonot työolot eivät näy meillä missään. Jos jossakin yrityksessä toimitaan huonosti, mitä kautta se tieto tulisi meille, Kaitila kysyy.

Huonoista työoloista saatu vinkkejä

Yksi siivooja otti kaupunkiin suoraan yhteyttä jo kuukausia sitten kertoakseen huonoista työoloista yrityksessä, jota Espookin käyttää. Kaitilan mukaan kaupungin on vaikea puuttua yksittäisissä puhelinkeskusteluissa kerrottuihin epäkohtiin.

- Juttelimme tämän siivoojan yhteydenotosta lakimiehemme kanssa ja päädyimme siihen, että voimme vain ohjata siivoojan ottamaan yhteyttä työsuojeluviranomaisiin, hankinta-asiantuntija Kaitila sanoo.

Kaupunki aikoo nyt ottaa yhteyttä työsuojeluviranomaisiin sen selvittämiseksi, voitaisiinko viranomaisyhteistyötä valvonnassa tiivistää.

45 minuuttia kertoi viikko sitten eräästä Espoon sopimuskumppanista. Yrityksen alihankkijalla työskennelleet naiset valittivat ylipitkistä työpäivistä, puuttuvista palkoista ja esimiehen huonosta käytöksestä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme