Mainos
Mainos

Espoo poistaa lisäaineen kouluruuasta

Aromivahvenne E621 eli natriumglutamaatti poistetaan kouluruuasta Espoon kouluissa. Se on yleisesti käytetty maunparantaja puolivalmisteissa. Espoo Catering on jo työstänyt koulujen ruokalistoja uuteen uskoon muutaman kuukauden ajan.

- Haluamme eroon paljon keskustelua herättäneestä mononatriumglutamaatista E621. Vaikka sen haitallisuudesta ei ole tieteellisiä todisteita, emme halua ottaa riskiä, kouluruokailusta vastaava Minna Ahola kertoo Hufvudstadsbladetille.

- Emme voi vain korvata E621:tä lisäaineettomalla liemellä. Arominvahventaja on voimakas maun antaja, joten joudumme muokkaamaan ja testaamaan ruokaohjeemme, Ahola kertoo.

Tullilaboratorion osastojohtaja Esko Niemi muistaa, että keskustelua glutamaatista on käyty ainakin 30 vuotta. Moni saa siitä reaktion, jolle on annettu nimi kiinalaisruokasyndrooma.

- Aineen uskotaan vaikuttavan hermostoon. Vaikka sen haitallisuudesta ei ole todisteita, herättää sen käyttö huolta, Niemi toteaa.

Natriumglutamaatin määrä ruuissa on kasvanut EU-jäsenyyden myötä. Sallittu yläraja oli aiemmin kaksi grammaa kiloa kohti, mutta EU:n myötä se hölleni kymmeneen grammaan kiloa kohti.

(MTV3- Hufvudstadsbladet - Ruokatieto)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme