Mainos
Mainos

Espoolaispojille murhasyytteet Heinojen surmista

Valtionsyyttäjä Matti Nissinen luki aamulla raskaat syytteet neljälle nuorelle espoolaispojalle. Nissisen mukaan Martti ja Elise Heinon surmat olivat etukäteen suunniteltuja murhia. Martti Heinoa ammuttiin takaraivoon väijyksistä kiikarikiväärillä 37 metrin päästä. Elise Heino ammuttiin lähietäisyydeltä, vaikka tämä anoi armoa.

Matti ja Elisen Heinon surmista syytetyt oikeudessa

Valtionsyyttäjä Matti Nissisen mukaan Heinojen surmia alettiin suunnitella jo elokuun alkupuolella. Syytetyt ja Heinot olivat tehneet pääasiassa pääepäillyksi nimetyn 18-vuotiaan välityksellä matkapuhelinkauppaa. Heino antoi epäillyille rahaa ja nämä ostivat tarjouspuhelimia, joita Heino myi eteenpäin.

Heinolla oli isot ulosottovelat, mutta Nissisen mukaan hänellä oli silti satojatuhansia markkoja rahaa.

Syyttäjän mukaan tekoa oli suunniteltu: 18-vuotias oli 16.8 antanut kolmella muulle tuhat markkaa rahaa mukanaolosta. Ironista kyllä, ruumiiden mukana mereen oli upotettu velkakirja, jonka mukaan Heinot olivat antaneet 18-vuotiaalle samana päivänä 17 000 markkaa puhelinkauppoihin.

-Heinot maksoivat tietämättään itse omat tapporahansa, Nissinen sanoi.

Nissisen mukaan Heino ei ollut velkaa 18-vuotiaalle. Tämän motiivi on Nissisen mukaan epäselvä: joko hän halusi eroon velkojastaan tai sitten hän hamusi Heinojen rahoja. Syyttäjän mukaan 18-vuotias oli saanut kolme muuta mukaan Heinojen rahojen varjolla.

18-vuotias hankki useimmat apuvälineet. Ruumiiden upotuksessa käytetyt kassit oli ostettu urheiluliikkeestä päivää ennen surmia. 18-vuotias oli järjestänyt mökin Lopella ja kuljetti autollaan joukon paikalle, syyttäjä sanoi.

18-vuotias oli myös kutsunut Heinot paikalle. Nämä olivat tulossa mökille saunomaan. Poikien havittelemaa rahaa heillä ei ollut mukanaan.

17-vuotias oli ollut Heinoja vastassa sadan metrin päässä mökiltä ja ohjannut autolla tulleet vieraat paikalle. Tuolloin 16-vuotias oli piilossa kiven takana.

Martti Heino ammuttiin 37 m päästä kiikaritähtäimellä. -Se oli hyvin ammuttu, syyttäjä sanoi.

Elise Heinoa ammuttuun hätäpuhelun jälkeen 13 metrin päästä kaulaan. Toinen laukaus ammuttiin kosketuslaukauksena niskaan.

Heinot sullottiin kasseihin ja nostettiin autoon. Samaan aikaan pojat olivat kuulleet isolla tiellä ajaneen ambulanssin äänen. Toinen kasseista oli rikki ja Heinojen autosta löytyi myöhemmin verijälkiä.

Yksi pojista ei mahtunut autoon ja hänet haettiin mökiltä myöhemmin.

Yöllä ruumiit upotettiin mereen. Martti Heinon kassin laitettiin 30 kg kiviä ja Elise Heinon kassiin vähän vähemmän.

Seuravana yönä pojat olivat käyneet Heinojen asunnolla etsimässä rahaa - tuloksetta.

Pojat olivat suunnitelleet purkavansa Heinojen auton ja se oli ajettu odottamaan Mankkaan kaatopaikalle. Ohikulkija oli ilmoittanut autosta poliisille ja se päätyi poliisille poikien yllätykseksi.

Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille soittotietojen avulla. 18-vuotias oli ollut yhteydessä sekä Heinoihin että ystäviinsä. Neljä epäiltyä otettiin kiinni 28.8 kello 20 aikaan eli lähes tunnilleen neljä vuorokautta surmien jälkeen.

Pojat kuuntelivat syytteiden luvun hiljaa ja vakavannäköisinä.

Omassa vastauksessaan 16-vuotias ampuja myösi teot, mutta kiisti murhat. Hänen mukaansa kyse oli tapoista. Mökillä ollut 16-vuotias myönsi syyllistyneensä avunantoon kahteen tappoon. 17-vuotias mökillä ollut myönsi niin ikään avunannon kahteen tappoon.

18-vuotias päätekijäksi epäilty kiisti murhasyytteet. Hänen avustajansa asianajaja Kivi sanoi, ettei 18-vuotias ole suunnitellut surmia.

Martti Heinon poika vaatii korvauksena 200 000 markkaa.

Järkyttävä puhelu

Syyttäjä Nissinen esitti oikeudessa myös puhelun, josta rikos alkoi paljastua. Siinä Elise Heino soittaa hätäkeskukseen sen jälkeen, kun Martti Heinoa on jo ammuttu - siis vähän ennen omaa kuolemaansa.

Hätääntynyt ääni kertoo 50 sekunnin aikana kuinka hänen miestään on ammuttu. Hän on tapahtumasta järkyttynyt ja yrittää antaa ambulanssille ajo-ohjeita.

Puhelu päättyy kesken. Jälkikäteen selvisi, että 16-vuotiaan ampuma luoti osui puhelimeen.

Käsittely julkinen

Heinojen surmat oikeudessa 21.11. 2001

Oikeus päätti käsittelyn alussa, että oikeudenkäynti on julkinen. Syytetyt olivat vaatineet juttua salaiseksi. Oikeuden mukaan jutun huomattava ennakkojulkisuus on aiheuttanut runsaasti kärsimystä useille tahoille.

-Tuon kärsimyksen ei voida kuitenkaan enää katsoa lisääntyvän oikeuskäsittelyn julkisuuden myötä, kun asiaa selvitetään sen eri puolilta, oikeus totesi.

Kuulustelut kertovat tehokkaasta toiminnasta

Lopen mökillä oli tappamisen meininki, selviää kuulustelupöytäkirjoista. Heinot oli houkuteltu väijytykseen. Huumeet eivät olleet kuvassa mukana.

17-vuotias kertoo päätöksestä tappaa. Se oli syntynyt elokuussa Mankkaan ostarilla iltatupakalla: "(18-vuotias) sanoi, että Martti on kusettanut häntä ja mitä tässä pitäisi tehdä, että siltä saisi rahat pois. Muistaakseni (18-vuotias) sanoi vielä lopuksi, että pitääkö se tappaa. Luulin aluksi, että (18-vuotias) heittää vain läppää".

Suunnitelma kuitenkin eteni pala palalta. Ampuja oli valittu yhteistuumin. Toinen syytteessä oleva 16-vuotias kertoo: "Päädyimme siihen, että (ampuja) tulee ampumaan pariskunnan, koska meillä muilla ei ollut luonnetta ampua, ja (ampuja) oli ainoa, jolla oli myös aseita".

Yhdessä oli todettu, että surmaaminen oli ainoa vaihtoehto. 18-vuotiaan ehdotuksesta ja yhteisestä päätöksestä oli päädytty surmaan. 18-vuotias lähti ennen tekoja pois mökiltä.

16-vuotiaan paikalla olleen ja 17-vuotiaan mukaan mallia ei haettu väkivaltavideoista tai -peleistä.

16-vuotias ampuja kertoo kuulustelussa, että hän oli osa suunnitelmaa. Surmahetkistä 16-vuotias kertoo: "Heinot nousivat autosta ja (17-vuotias) otti heidät vastaan kysellen miten matka meni. Seuraavaksi kaikki kolme lähtivät kävelemään kohden huvilaa eli minusta poispäin. Heti tämän jälkeen tähtäsin Marttia niskaan ja laukaisin aseen ja osuin. Martti Heino kaatui heti maahan. En ollut varma kuoliko Heino, mutta ainakin kaatui."

Heinot päätieltä mökille hakenut 17-vuotias kertoo kuulusteluissa: "En heti nähnyt mihin laukaus osui. Kuulin tömähdyksen kun Martti kaatui mitään sanomatta maahan. Käännyin Martin puoleen kun rouva käänsi miehensä ympäri. Näin, että laukaus oli osunut jommalle kummalle puolelle päätä."

Ampuja jatkaa: "Heti tämän jälkeen vaimo ryhtyi soittamaan matkapuhelimellaan, jolloin minä siirryin ensin auton taakse ja siitä vasemmalla olleen puun taakse. Sieltä ammuin vaimoa, joka piti puhelintaan korvallaan. Tähtäsin vaimoa kaulan seutuun. Vaimo myös kaatui. "

Tämä laukaus osui hätäpuhelua soittaneen Elise Heinon puhelimeen.

16-vuotias jatkaa: "Kävelin vaimon luo ja hän sanoi:' älä saatana tapa mua'. En sanonut hänelle mitään, vaan laukaisin aseen uudelleen noin puolen metrin etäisyydeltä kohden vaimon kaulaa. Oletin vaimon kuolleen."

16-vuotias sanoo, että hän on saattanut ampua vielä kerran Elise Heinoa. Näin oli käynytkin. Kolmas laukaus oli kosketuslaukaus niskaan.

Paikalla ollut toinen 16-vuotias kertoo kuinka Martti Heino makasi maassa kuolleena. Osumajälki oli keskellä niskaa. "Rouva Heino oli tällöin vielä hengissä, koska hänen suustaan kuului valittava ääni ja (ampujan) tultua ampumapaikalta hänen viereensä kuulin hänen sanovan, että 'älä tapa minua' tai vastaavaa. (Ampuja) osoitti naista aseella niskaan hyvin läheltä. En viitsinyt enää katsoa heidän suuntaansa, mutta kuulin välittömästi uuden laukausen ja ymmärsin (ampujan) ampuneen naista niskaan".

17-vuotias: "(Ampuja) ei sanonut rouvalle mitään ampuessaan. Rouva kuoli ilmeisesti heti tähän toiseen laukaukseen".

Kolme nuorta kertovat motiiviksi Heinojen rahat. Poliisin selvitysten mukaan Heinoilla oli suomalaisissa pankeissa rahaa nostettavissa yli 940000 mk.

Ampuja kertoo: "Kysyttäessä mikä oli se voima, joka sai minut ampumalla surmaamaan kaksi minulle lähes tuntematonta ihmistä, vastaan, että raha. Parempaa en osaa sanoa. En tosin tiennyt paljonko olisimme Heinoilta voineet saada rahaa rahaa."

16-vuotiaan ampujan mukaan hänellä ei ollut mitään erityistä tarvetta rahalle.

17-vuotias: "Ajattelin vähän seurauksia, mutta luulin, että olimme suunnitelleet paremmin emmekä jäisi kiinni. Tapahtunut kaduttaa minua."

Ampuja totesi kuulustelussa ajatuksistaan jälkeenpäin: "Tekoni ovat olleet turhat ja kadun niitä."

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.11.2001)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme