Mainos
Mainos

Espoolle huomautus päivähoidosta

Espoon kaupunki on saanut huomautuksen päivähoitolain vastaisesta menettelystä, sillä se ei ole järjestänyt riittävästi hoitopaikkoja lapsille. Apulaisoikeusasiamies Riitta-Leena Paunion mukaan Espoon kaupunki ei ole koko 90-luvulla täyttänyt päivähoitolain velvoitetta, vaan hoitopaikkojen vaje on viime vuosina kasvanut.

Esimerkiksi vuoden 1996 tammikuussa kaupungissa oli 319 lasta ja tämän vuoden maaliskuussa 373 lasta, joille kaupungin olisi pitänyt järjestää päivähoitopaikka. Kesäkuussa ilman lainmukaista päivähoitopaikkaa oli 87 lasta.

Useat espoolaisvanhemmat ovat kääntyneet oikeusasiamiehen puoleen, koska eivät ole onnistuneet saamaan lapsilleen päivähoitopaikkaa. Kanteluiden perusteella selviteltiin myös sitä, ovatko Espoon kaupungin luottamushenkilöt ja virkamiehet syyllistyneet sellaisiin laiminlyönteihin, jotka edellyttäisivät esimerkiksi syytetoimia. Ketään ei kuitenkaan lähdetä syyttämään.

Valtuusto puolustautui

Selityksessään Espoon kaupunginvaltuusto totesi, että päivähoidon määrärahapäätöksiin on vaikuttanut kaupungin velkaantumisen pysäyttäminen ja vakavaraisuuden tavoittelu. Nämä pyrkimykset eivät valtuuston mukaan antaneet mahdollisuutta lisätä päivähoitoa siinä laajuudessa kuin olisi ollut tarvetta.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan selitys tarkoittaa sitä, että määrärahoista päättäessään Espoon kaupunginvaltuusto on sivuuttanut päivähoitolain. Vaikka päivähoitopaikkoja on vuodesta 1995 lisätty Espoossa runsaasti, se ei ole ollut riittävää.

Apulaisoikeusasiamiehen antaman huomautuksen lisäksi Espoon on toimitettava vuoden loppuun mennessä selvitys siitä, kuinka päivähoito lainmukaistetaan.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme