Mainos
Mainos

Espoon terveysasema: Viisi minuuttia tuntuu haastavalta

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettämässä terveyskeskuksille ohjeen, jonka mukaan terveyskeskusten olisi vastattava asiakkaiden puheluihin tietyssä ajassa.

Työryhmä on luonnoksessaan kaavaillut ohjeeksi, että puheluun olisi vastattava viiden minuutin sisällä. Asiasta kertoi ensin aamun Helsingin Sanomat.

Lääkintöneuvos Jukka Mattila Sosiaali- ja terveysministeriöstä ei usko viiden minuutin olevan ongelma.

- Meillä on ollut vuodesta 2004 valtioneuvoston asetus yhteyden saamisesta. Nyt kun terveydenhuoltolaki tulee voimaan, halutaan täsmentää vanhoja velvoitteita. Ennen ei ole ollut tarkkaa tavoitetta siitä, mitä välitön yhteydenotto oikeasti tarkoittaa, Mattila kertoo.

Esimerkiksi Espoon terveysasemilla takaisinsoittoaika vaihtelee neljästä kuuteentoista minuuttiin.

- Olemme virallisesti sopineet, että meidän yhteydenotto tapahtuu kahden tunnin sisällä siitä, kun potilas on meille soittanut, sanoo Espoon terveysasematoiminnan asiantuntija Kirsti Mattsson.

Mattsonin mielestä viisi minuuttia tuntuu haasteelliselta.

- Olemme tehneet aika paljon töitä sen eteen, että olemme päässeet 4-16 minuuttiin. Se on edellyttänyt toiminnallisia muutoksia, joka on heijastunut myös välittömään potilastyöhön jonkun verran.

Mattsonin mukaan pelkkä soitto asiakkaalle saattaa kestää 4-8 minuuttia.

- Olemme miettineet, että pystymmekö jotenkin terävöittämään puheluja, ilman että laatu kärsii.

Jonottomaan tilanteeseen ei päästä

Mattilan mielestä hidas pääsy terveyskeskuksien puhelinpalveluihin on kattava ongelma. Hänen mukaansa ongelmana ovat aamun ensimmäiset tunnit.

- Niitä on mahdollisuus järjestää niin, että ruuhka-aikoina on mahdollisimman paljon henkilökuntaa puhelintyössä. On myös erilaisia teknisiä ratkaisuja. Voidaan esimerkiksi soittaa takaisin numeroon, josta yhteys on yritetty saada.

Mattila ei usko, että jonottomaan tilanteeseen päästään.

- Aina tulee olemaan jonoja joinain tiettyinä ruuhkaisimpina aikoina. Toisaalta uskon vahvasti, että niitä pystytään paremmin hallitsemaan erilaisilla konsteilla ja vähentää haittaa joka ruuhkista syntyy.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme