Mainos
Mainos

Estonian kiistellyt sukellukset on lopetettu

Saksalaistoimittaja Jutta Rabe on ilmoittanut, että hänen ryhmänsä on lopettanut sukellukset Estonialla. Ryhmää kuljettanut saksalaistroolari Godenwind aloitti matkansa kohti Kielin satamaa puoli kahden aikaan yöllä.

Ennen ryhmän lähtöä Saaristomeren merivartioston ja Ruotsin rannikkovartioston edustajat vierailivat troolarilla ja pyysivät ryhmää kunnioittamaan Estonian hautarauhaa. Raben mukaan ryhmä palasi Estonialle, koska omaisjärjestöille oli luvattu viime kesänä, että niin tehdään ellei virallisia tutkimuksia aloiteta hylyllä vuoden sisään.

Vuosi sitten Jutta Rabe osallistui Estonialla paljon huomiota ja närkästystä herättäneeseen sukellusoperaatioon, jota johti amerikkalaismiljonääri Gregg Bemis. Raben mukaan tämänkertaisen retken tarkoituksena oli myös etsiä viime vuoden sukelluksissa kadonneita kallisarvoisia varusteita sekä täydentää viime vuonna kerättyä kuvamateriaalia.

Saaristomeren merivartioston mukaan Raben ryhmään kuului kymmenen saksalaista, kaksi tshekkiä ja yksi sveitsiläinen.

Koska Estonian hylky on kansainvälisillä vesillä, eivätkä kyseiset maat ole allekirjoittaneet hautarauhasopimusta, ei Suomen ja Ruotsin viranomaisilla ollut oikeutta puuttua sukellusryhmän toimiin.

Saaristomeren merivartiosto havaitsi Godenwindin Estonian haveripaikalla sunnuntai-iltana.

Raben ilmoitettua lähtöpäätöksestään ruotsalainen vartioalus KBV 010 lähti saattamaan troolaria kohti Ruotsin rannikkoa, ja Suomalainen vartioalus Tursas palasi kotisatamaansa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme