Mainos

Etelä-Pohjanmaalla tulvii poikkeuksellisen pahasti – penkereet pian käyttöön

Etelä-Pohjanmaalla kärsitään parhaillaan poikkeuksellisen pahoista kevättulvista. Tulviminen on verrattavissa viime syksyn suurtulviin.

Veden nousu on ollut poikkeuksellisen nopeaa erityisesti Kyrönjoella ja Lapuanjoella. Kyrönjoella Nikkolassa vesi on noussut 10 senttiä tunnissa. Vettä joudutaan laskemaan pengeralueille todennäköisesti jo lähitunteina.

Tulvivan veden vuoksi paikallisteitä on jouduttu sulkemaan jo ainakin Reisjärvellä ja Kauhavalla. Pääteitä ei kuitenkaan toistaiseksi ole jouduttu sulkemaan. Tulvavesi on noussut paikoin pihoille ja rakennusten kellareihin.

Poikkeuksellisten tulvien syynä ovat pitkittynyt talvi ja runsaat kevätsateet. Pitkittyneen talven vuoksi kaikki lumet lähtivät sään lämmettyä sulamaan kertarysäyksellä. Viime päivien vesisateet nostivat veden korkeutta vielä entisestään.

– Normaalisti lumet sulavat parissa erässä, Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen kertoo.

Suurin haitta talojen kastuminen

Kevättulva ei aiheuta niin paljon haittaa maataloudelle kuin kesätulva.

– Hukkakauraa saattaa jonkin verran tulla. Ja tietysti, jos sinne pellolle on jokin laite unohtunut, niin se voi kärsiä, mutta sinälläänhän tämä tulviminen keväisin on ihan normaalia. Suurin haitta tästä on talojen kastuminen, Vehviläinen sanoo.

Mahdolliset tulvavahingot eivät kohdistu välttämättä samoihin taloihin kuin viime syksyn tulvien aikaan, sillä keväällä esiintyvät lumitulvat ovat erityyppisiä kuin kesä- ja syystulvat.

– Lapväärtinjoen varrella viime syksynä noin 50 taloa kastui, mutta nyt siellä ei ole toistaiseksi ongelmia. Jalasjoen ja Kauhajoen tilanne on vielä vähän auki. Saattaa olla että sielläkin alkaa vesi nousta, kuten viime lokakuussa.

Sään on ennustettu viilenevän jonkin verran ensi viikonlopuksi Etelä-Pohjanmaalla. Vesisade kuitenkin jatkuu, joten tulvatilanne tuskin helpottaa vielä viikonloppuna.

– Lunta on vielä paljon, joten ensi viikollakin voi tulla vielä yllätyksiä. Todennäköisesti tulvat eivät kuitenkaan enää silloin ole kovin pahoja, Vehviläinen kertoo.

Tulvavettä pengeralueille jo tänään

Vettä aletaan laskea tulvaluukuista Kyrönjoen pengerrysalueelle tänään. Mahdollisesti myös Lapuanjoen pengerrysalueet joudutaan ottamaan tulvavesien varastoksi. Tarkoituksena on estää tulvavahingot Ilmajoen ja Lapuan keskustoissa.

80-luvulla rakennettuihin suojapengerryksiin on jouduttu turvautumaan tulvatilanteissa äärimmäisen harvoin. Järjestelmä on suunniteltu käytettäväksi noin kerran 20 vuodessa.

– Esimerkiksi Lapuanjoella tämä on ensimmäinen kevät 80-luvun jälkeen, jolloin vettä joudutaan laskemaan pengeralueille, Vehviläinen kertoo.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot