Mainos
Mainos

Etelä-Pohjanmaan tulvat käytännössä ohi

Tulevaisuudessa tulvien ehkäiseminen saattaa vaikeutua säästötoimien ja henkilöstön eläköitymisen vuoksi.

Kevättulvat ovat Etelä-Pohjanmaalla pääsääntöisesti ohi. Yöpakkaset ja kaikkien tulva-altaiden käyttöönotto käänsivät Lapuanjoen ja Kyrönjoen vedenpinnat vihdoin eilen laskuun.

Tulvat saattavat kuitenkin tulevaisuudessa iskeä entistä kovemmin, sillä säästötoimet ovat purreet myös tulvasuojauksien rakentamiseen. Jokien tulvarakentamiseen on koko maassa 40 vuoden aikana käytetty rahaa 250 miljoonaa euroa. Suojelutyöt aloitettiin jo 50-luvulla.

- Nämä rakenteet ovat kovaa vauhtia ikääntymässä. Niiden ylläpito, toimintavarmuus ja peruskorjaukset vaativat rahaa, ja se on erittäin tärkeä kohde, sanoo tulvajohtaja Martti Kujanpää Länsi-Suomen ympäristökeskuksesta.

Lisäksi ongelmia aiheuttaa kokeneen henkilöstön eläköityminen. Monimutkaisen tulvansuojelujärjestelmän hallintaan tarvitaan vuosien kokemus. Säästöohjelmat kuitenkin rajaavat uusien taitajien palkkaamista, ja väki vähenee nopeasti.

- Jos katsotaan viiden vuoden päähän, niin lähes puolet tästä joukosta on jo silloin lähdössä eläkkeelle. Kymmenen vuoden päästä jäljellä on enää ehkä parikymmentä prosenttia näistä ihmisistä, kertoo Kujanpää.

Tulevaisuudessa sekä laitteille että henkilöstölle asettaa paineita esimerkiksi kasvihuoneilmiö, joka lisää tulvivan veden määrää entisestään.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme