Mainos

Etelä-Suomen yksityismetsiä halutaan suojella

WWF arvostelee ehdotusta siitä, että siitä Etelä-Suomen metsiä koskevasta ehdotuksesta puuttuu valtion metsien suojeluosuus.

Etelä-Suomien metsien suojeluehdotus on luovutettu ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle. Niin kutsutun Metso-työryhmän laatiman ehdotuksen on tarkoitus parantaa metsien suojelua.

Tällä hetkellä Etelä-Suomen metsistä yksi prosentti on suojeltu, kun vastaava luku pohjoisessa on viisi.

- Luovutettava esitys on puoliksi hyvä ja puoliksi huono. Huono siksi, että siitä jäi puuttumaan valtion metsiä koskeva suojeluosuus, kertoo WWF Suomen Metsäohjelman päällikkö Harri Karjalainen.

Lapin alapuolisessa Suomessa halutaan suojella metsää lähivuosina satojatuhansia hehtaareja.

Tuoreessa metsäohjelmassa ehdotetaan, että vuoteen 2016 mennessä suojataan nykyisten suojelualueiden lisäksi jopa 370 000 metsähehtaaria. Uutta on se, että valtio ei määrää tiettyjä alueita suojeltaviksi, vaan metsänomistajat voivat tarjota itse metsiään suojeluun.

Lisäsuojelun kustannusten arvioidaan nousevan jopa yli miljardiin euroon.

Etelä-Suomen metsistä kymmenesosa on valtion omistuksessa, muut ovat yksityisten metsiä.

- Suojelun pitääkin kohdistua yksityismetsiin, mutta paremmin olisi huomioitava myös valtion metsät, Karjalainen selventää.

- Tavoitteenamme olisi saada hyvää metsäteollisuudelle, mutta samalla ottaa huomioon myös luonnon monimuotoisuus ja laajentaa kansallispuistoja.

Karjalainen: Pakottamisella ei tuloksia

Karjalaisen mukaan suojelualueiden korotus Etelä-Suomessa yhdestä prosentista viiteen prosenttiin tuntuisi paperi- ja selluteollisuudella lähes huomaamattomalta.

- Valtion metsistä 50 tuhatta hehtaaria on mielenkiintoisia metsäkohteita, jotka voisi liittää kansallispuistoihin. Nämä ovat lisäksi aivan kiinni jo olemassa olevissa kansallispuistoissa, Karjalainen kertoo.

Karjalaisen mukaan asiat olisi pitänyt hoitaa neuvotteluteitse ja saada kohteet turvattua.

Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion tulosalueen päällikön Jouko Kostamon mielestä pakottaminen esimerkiksi luonnonsuojeluohjelmilla on aikansa elänyttä.

- Tarjouskilpailut suojelumetsistä ja hakkuista ovat nykyaikaa, Kostamo sanoo.

- Jos valtiolta ei tule rahaa yksityismetsien suojeluun, päätös suojelusta jää metsänomistajan omien tavoitteiden varaan.

Ympäristöjärjestöt arvostelivat ehdotusta heti sen valmistuttua joulukuun puolivälin jälkeen. Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja Greenpeace ovat pitäneet ehdotettuja suojelutoimia riittämättöminä.

Työryhmä halusi etsiä suojeltavat kohteet luontoarvojen mukaan, kun taas järjestöt korostavat maanomistuksen merkitystä.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot