Mainos
Mainos

Etelän viljelijät tyrmistyivät neuvottelutuloksesta

Pahin pettymys viljelijöille on ollut se, että Etelä-Suomen maataloustuki alenee seuraavat neljä vuotta.

Etelä-Suomen viljelijöitä edustavat tuottajaliitot ovat arvostelleet kirpeästi maatalousministeri Juha Korkeaojan ja maatalouskomissaari Franz Fischlerin neuvottelemaa tukiratkaisua. Seitsemän MTK-liiton edustajat kertoivat tänään Helsingissä, että viljelijät olivat ensikommenteissaan tyrmistyneitä.

Pahin pettymys viljelijöille oli se, että Etelä-Suomen maataloustuki alenee seuraavat neljä vuotta. Liittojen mukaan ratkaisu merkitsee sitä, että tukea leikataan lähes 30 prosentilla neljän seuraavan vuoden kuluessa.

Ratkaisun arvioidaan heikentävän kotieläinteollisuuden toimintamahdollisuuksia sekä viljelijöiden tulokehitystä, joka on ollut eteläisellä tukialueella EU-jäsenyyden alusta lähtien negatiivinen. Kotieläinten kasvatuksen ennustetaan siirtyvän kiihtyvällä tahdilla kohti pohjoisempaa Suomea.

MTK:n tuottajaliitot harkitsevat neuvottelutulokseen perehdyttyään, millaisen kannan ne neuvottelutulokseen ottavat. Varsinais-Suomen tuottajaliiton puheenjohtaja Juha Nevavuori suositteli tuoreeltaan neuvotteluratkaisun kaatamista. Jos se ei onnistu, valtion on tultava verotuksen keinoin ja muiden elementtien avulla vastaan viljelijöitä, hän vaati.

Ratkaisun Suomen puolesta neuvottelut Korkeaoja ei saanut tukea edes omalta tuottajaliitoltaan. Satakunnan tuottajaliiton puheenjohtaja Tuomo Raininko sanoi, ettei hän hyväksy ratkaisua, jonka ministeri on mennyt hyväksymään. Tuottajaliitot korostivat, että Suomeen on saatava eteläistä ja pohjoista tasapuolisesti kohteleva maatalouspolitiikka.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 14.10.2003)

(Seitsemän uutiset 14.10.2003)

Viljelijät odottavat Suomen päättäjiltä nyt nopeita ratkaisuja.

(Seitsemän uutiset 14.10.2003)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot