Mainos
Mainos

Etla huolissaan eläkekustannusten kasvusta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla muistuttaa sosiaalimenojen kasvusta lähivuosikymmeninä. Etlan tänään julkistaman tutkimuksen mukaan eläkemenoja lisää tulevaisuudessa eläkeläisten määrän lisääntyminen. Lisäksi tulevien eläkeläisten eläkkeet ovat nykyistä parempia.

Sosiaalimenojen lisäys tietää myös kokonaisveroasteen nousua, ellei sosiaaliturvan tuottavuutta ja tehokkuutta saada lisätyksi. Toinen keino estää verotuksen kiristymistä on etuuksien leikkaaminen.

Tutkijat sanovat laskelmiensa osoittavan, että nykytasoiset terveys- ja hoivapalvelut on rahoitettavissa jatkossakin, ellei Suomen talous- ja väestökehitys ole hyvin heikkoa. Heidän mukaansa on kuitenkin epäselvää, riittääkö suomalaisille nykytaso ja ovatko he valmiita parannuksen lisärahoitukseen yhteisistä varoista.

20 vuotta pidemmän ajan arvioiden tekoa vaikeuttavat väestön kehitykseen liittyvät epävarmuudet. Tutkijat suosittelevatkin, että poliittisia ratkaisuja tehtäessä tämä otettaisiin jatkossa huomioon.

(MTV3-STT)
Lue Etlan tiedote kokonaisuudessaanHuom! Tiedote ainoastaan PDF-muodossa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme