Mainos
Mainos

Etla varoittaa liikenneväylien yksityistämisestä: Ryöstöhinnoittelun riski

Etla varoittaa hallitusta liikenneverkkoyhtiön valmisteluun liittyvistä riskeistä. 

Etla toppuuttelee hallituksen kiirettä liikenneverkkoyhtiön perustamisessa. Pelkästään se, että valtion liikenneväylät siirrettäisiin erilliseen yhtiöön ei olisi ongelma – mutta jos se etenisi vielä väyläyhtiön yksityistämiseen ongelmia voisi syntyä. 

Toimitusjohtaja Vesa Vihriälän mielestä liikenneomaisuus olisi turvallisempaa pitää valtion hallussa.

-Minusta sitä pitää erittäin huolellisesti harkita, koska lähtökohtaisesti ne ovat sellaisia verkostotoimintoja, joissa on luonollisen monopolin elementti. On parempi, että luonnollinen monopoli on julkinen monopoli kuin yksityinen. 

Liikenneministeriö esittelee suunnitelmia viikon kuluttua - Vihriälä toivoo, että väyläyhtiön mahdolliseen yksityistämiseen liittyvät riskit punnittaisiin tarkasti. 

-Hinnoittelu tapahtuisi sitten tämän monopolistin ehdoilla. Tavallaan ryöstettäisiin näitä asiakkaita - ja tämän takia kaikki tämä monopolitoiminta vaatii hyvin tarkan sääntelyn seurakseen, jolla pidetään kurissa mahdollisesti vääriä kannustimia näille toimijoille. 

Etla on arvioinut hallituksen politiikan onnistumista ja arvostelee varsinkin koulutusleikkausia. Etlan laskelmien mukaan summa on yli miljardi euroa - jos mukaan lasketaan myös päivähoidon  ja opintotuen leikkaukset.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme