Mainos
Mainos

"Etyjin merkitys todistetaan kriisien aikana"

Georgian alkusyksyisen kriisin uskotaan vaikeuttavan tämänpäiväisiä Etyj-neuvotteluita Helsingin messukeskuksessa.

Kriisi Georgian ja Venäjän välillä äityi sodaksi Suomen puheenjohtajuuskaudella. Etyjin erikoisedustaja Heikki Talvitie muistuttaa, että kriisistä keskustellaan jo Genevessä.

- Genevessä on Etyj-, EU- ja YK-vetoinen neuvottelu käynnissä. Mukana ovat myös Georgia, Venäjä, Yhdysvallat ja Abhasia. Me emme keskustele siellä riitakysymyksistä, vaan puhumme maanläheisistä asioista, esimerkiksi välikohtausten estämisestä tai toimista, jotka lisäisivät luottamusta ja saisivat ehkä pakolaisia palaamaan koteihinsa.

Helsingissä Talvitie on mukana neuvottelemassa Georgian mission mandaatin pidentämisestä.

- Mandaatin jatkamisen lisäksi tavoitteena on saada missio toimimaan myös Etelä-Ossetian ja Abhasian alueella. Se tulee olemaan äärimmäisen vaikea neuvoteltava, sillä Venäjä lähtee siitä, että pitää olla vähintään kaksi eri missiota.

Talvitie pyrkii Helsingissä saamaan sellaisia neuvotteluvaltuuksia, joiden kanssa hän pystyy maanantaina puhumaan Moskovassa.

Myös Etyjin Georgian-suurlähettiläs Terhi Hakala pitää neuvotteluita mandaatin jatkamisesta hankalana. Osapuolten vaatimukset ovat hänen mukaansa melko kaukana toisistaan.

- Vaikein kysymys lienee se, että Etelä-Ossetia vaatii omaa missiota sen perusteella, että se on nyt itsenäinen valtio, eikä Georgia-missio voi toimia enää alueella.

Hakalan mukaan kofliktialueen laitamilla turvallisuustilanne on edelleen heikko.

Tämän vuoden tilanne on sikäli merkittävä, että ensimmäisen kerran vuoden 1974 Kyproksen kriisin jälkeen kaksi Etyj-maata ovat konfliktissa keskenään. Suurlähettiläs Talvitien mukaan on vaikea ennakoida, miten kriisissä päästään eteenpäin.

- Nyt keskitytään maanläheisiin asioihin, mutta voisi huomauttaa, että Ejyjiltä löytyi jo ennen sotaa sellaisia foorumeita, joissa kriisiä voitiin käsitellä. Georgialle ja Venäjälle annettiin tilaisuus puhua asiasta Etyjin piirissä järkevällä tavalla. Sotien ja kriisien aikana tämän järjestön käyttökelpoisuus tulee todistettua.

Helsingissä keskustellaan myös muista Kaukasian alueella olevista konflikteista.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme