Mainos
Mainos

EU esitteli energiasuunnitelmansa

Euroopan unionin komissio esitteli tänään laajan toimintasuunnitelman kestävän energiahuollon turvaamiseksi ja energian säästämiseksi. Suunnitelmaan sisältyvien ehdotusten tavoitteena on lisätä jäsenvaltioiden keskinäistä solidaarisuutta ja vauhdittaa investointeja tehokkaampiin, vähäpäästöisiin energiaverkkoihin.

Energian hinnat nousivat viime vuonna keskimäärin 15 prosenttia EU:ssa, joka tuo unionin ulkopuolelta tällä hetkellä 54 prosenttia energiastaan.

- Tämä tuonti maksaa 700 euroa jokaista EU:n kansalaista kohden. Energiatehokkuuden lisäämiseksi ja tuontiriippuvuuden vähentämiseksi on kiireesti toteutettava investointeja ja monipuolistettava energiatarjontaa, komission puheenjohtaja José Manuel Barroso totesi.

EU yrittää vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 20 prosenttia, kasvattaa uusiutuvien energialähteiden osuutta loppuenergiankulutuksesta 20 prosenttiin sekä supistaa energian kysyntää 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Toisena keskeisenä tavoitteena on poistaa Euroopan energiansaantiin liittyvä epävarmuus. Eurooppa on tulevaisuudessa todennäköisesti nykyistäkin riippuvaisempi energiatuonnista, vaikka uusiutuvia energialähteitä koskevan politiikan tavoitteet saavutettaisiin. Tämän vuoksi EU:n yhteistyövalmiuksia kriisitilanteissa on parannettava.

Uusiutuvia energiavaroja hyödynnettävä enemmän

Komissio mainitsee toimintasuunnitelmassa viisi toimenpidettä, joiden avulla EU:n energiahuolto saataisiin kestävämmälle pohjalle ja vältettäisiin yleinen energiakriisi. Tarvittavien infrastruktuurien rakentamista koskevia hankkeita on tuettava tehokkaammin. EU:n on hyödynnettävä paremmin omia uusiutuvia ja fossiilisia energiavarojaan. Solidaarisuuteen, EU:n kriisinhallintamekanismeihin, öljyvarastoihin ja kaasun mahdollisia toimitushäiriöitä koskeviin vastatoimiin on kiinnitettävä enemmän huomiota.

Energiatehokkuutta on lisättävä edelleen. EU:n vaikutusvaltaa kansainvälisessä energiapolitiikassa vahvistetaan parantamalla suhteita toimittaja-, kauttakulku- ja kuluttajamaihin ja tehostamalla koordinointia jäsenvaltioiden ja komission kesken.

Energiapaketti sisältää useita asiakirjoja, joissa näitä yleisiä toimintalinjoja ja erityisesti energiatehokkuutta käsitellään tarkemmin. Tavoitteena on saada aikaan energiasäästöjä monilla aloilla. Tätä varten on muun muassa kiristettävä rakennusten ja energiaa käyttävien tuotteiden energiatehokkuutta koskevaa lainsäädäntöä ja kiinnitettävä huomiota energiatehokkuustodistuksiin sekä lämmitys- ja ilmastointilaitteistojen tarkastusraportteihin.

Verkkoihin investoiva miljardeja

Komissio on myös laatinut ohjeet, joilla helpotetaan energiatehokkaista lämmitysvoimaloista saatavan sähkön hyödyntämistä.

Investoinneilla on paketissa keskeinen sija. Verkkoihin on investoitava miljardeja euroja, jotta olisi mahdollista mukautua vähäpäästöisen tai uusiutuvan energian käyttöön.

Energiaverkkoa komissio haluaa vahventaa tai laajentaa kuudella tavalla: Baltian yhteenliitäntäsuunnitelmalla, Välimeren energiayhteistyöllä, Keski- ja Kaakkois-Euroopassa sijaitsevien pohjois-eteläsuuntaisten kaasu- ja sähköverkkojen yhteenliitännällä, Pohjanmeren offshore-verkolla, eteläisellä kaasulinjalla ja nesteytetyn maakaasun (LNG) toimituksilla Eurooppaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme