Mainos
Mainos

EU haluaa lisää tuulivoimaa - Suomi kaukana tavoitteista

EU tavoittelee tuulivoiman käytön huomattavaa lisäystä. Vuoteen 2010 mennessä vajaat 10 prosenttia Euroopan sähköstä aiotaan tuottaa tuulivoimalla. Suomi on kaukana EU:n tavoitteista tuulivoiman lisäämiseksi.

Tanska on maailman johtava tuulivoimamaa. 5600:n tuuliturbiinin voimalla tuotetaan lähes viidesosa maan sähköstä. Euroopan komissio toivoo, että Tanskan esimerkki innostaisi muitakin.

- Vuoteen 2010 mennessä haluamme tuottaa 12 prosenttia energiasta uusiutuvilla energianlähteillä. Se tarkoittaa yli 20 prosenttia sähkönkulutuksesta, ilmoittaa EU:n komission ympäristöosaston päällikkö Artur Runge.

Näissä tavoitteissa tuulivoiman osuus on suuri: sillä halutaan tuottaa noin 9 prosenttia Euroopan sähköstä. Tämä tarkoittaisi tuulivoiman määrän nelinkertaistamista nykyisestä.

Meillä Suomessa ollaan kaukana niin EU:n kuin Suomen omistakin tavoitteista: Tällä hetkellä tuulivoiman osuus Suomen sähkönkulutuksesta on 0,1 prosenttia. Tavoitteena on ollut kymmenkertaistaa määrä noin yhteen prosenttiin. Tähän lukuun ei päästä ainakaan vuoteen 2010 mennessä.

- Tässä on kyse yksinkertaisesti rahasta. Tuulivoima edellyttää edelleen suhteellisen tuntuvasti tukea, jotta se olisi kannattavaa, toteaa teollisuusneuvos Sirkka Vilkamo kauppa- ja teollisuusministeriön energiaosastolta.

Tällä hetkellä valtion tuki tuulivoimahankkeille on 40 prosenttia. Tuulivoimaloita Suomessa on 92. Parhaillaan uusittavassa hallituksen ilmastostrategiassa joudutaankin ottamaan kantaa siihen, lisätäänkö tuulivoiman tukea, jotta rakentaminen vilkastuisi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.04.2005)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot